Hyppää sisältöön
Media

Suomalaiselle äidinmaidonkorvikkeelle vientilupa Kiinaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.1.2019 8.00
Tiedote

Kiina on myöntänyt ensimmäistä kertaa äidinmaidonkorviketta valmistavan suomalaisyrityksen laitoksille vientiluvan Kiinaan. Kiinan vientilupaa voi pitää merkittävänä edistysaskeleena Suomen ja Kiinan välisessä elintarvikekaupassa.

Vientilupa vahvistettiin maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion vienninedistämisvierailulla Pekingissä 8.1.2019.

Kiinassa on valtavat markkinat äidinmaidonkorvikkeelle. Suomesta on tähän mennessä voitu viedä maito- ja herajauhetta Kiinaan, missä siitä on valmistettu äidinmaidonkorviketta. Nyt tuotteet voidaan valmistaa ja pakata Suomessa vähittäismyyntipakkauksiin suoraan kiinalaisille kuluttajille myytäväksi. Kiinaan viedään Suomesta maitotuotteista myös voita ja pieniä määriä juustoa.

– Uutinen on tärkeä merkkipaalu suomalaisen ruokaviennin historiassa. Äidinmaidonkorvikkeet ovat korkean lisäarvon tuotteita, joissa suomalainen puhdas ja turvallinen raaka-aine ja tuotantotapa nousevat vahvasti sille kuuluvaan arvoonsa. Sipilän hallituksen merkittävät panostukset ruokavientiin tuottavat jälleen tulosta. Hyvät vientinäkymät parantavat myös teollisuuden kykyä maksaa korkeampaa hintaa tuottajille saakka, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
 
Vientilupien avaamista on valmisteltu maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston (vuoden 2019 alkuun asti Elintarviketurvallisuusvirasto Evira) vientitiimin yhteistyöllä. Kiinan viranomaisille on toimitettu laajat selvitykset liittyen äidinmaidonkorvikkeen valmistukseen Suomessa ja viranomaiset ovat käyneet Suomessa tarkastamassa äidinmaidonkorviketta tuottavat laitokset, todeten niiden vastaavan Kiinan vaatimuksia.
 
Lisätietoja:
eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio, p. 040 731 2260
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö p. + 358 40 029 1910
erityisavustaja Risto Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 565 0424
ylitarkastaja Riitta Rahkila, Ruokavirasto p. + 358 50 591479

EU ja kansainväliset asiat Hallinto Jari Leppä Ruoka ja maatalous