Hyppää sisältöön
Media

Verkkokalastus Saimaalla vaatii tänä vuonna erityistä varovaisuutta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2020 16.30
Uutinen

Saimaannorpan suojelua ja Saimaan kalastusta käsittelevä maa- ja metsätalousministeriön työryhmä pohti 26.5.2020 pitämässään kokouksessa tulevan kesän kalastusta. Kuuttien tämän talven suuren pesäkuolleisuuden vuoksi sille on erityiset perustelut. Ryhmä sopi myös alueellisten keskustelutilaisuuksien järjestämisestä elokuussa ja syyskuussa.

Saimaannorppa ja kalastus -työryhmä käsitteli tiistain kokouksessaan tulevan kesän riskejä kuuttien selviytymiselle verkkokalastuksesta. Kuuteilla on riski joutua kalastusverkkoon heinäkuussa, jolloin verkkokalastus Saimaalla on sallittua.

Saimaan verkkokalastuskielto on voimassa 15.huhtikuuta alkaen kesäkuun loppuun saakka saimaannorpan poikasten keskeisillä elinalueilla. Kiellon avulla suojellaan kuutteja verkkokuolemilta ja edistetään norppakannan kasvua.

–Heinäkuussa kaikki verkkokalastus ei ole sallittua. Riimuverkot ja vahvalankaiset verkot ovat kiellettyjä koko vuoden, toteaa työryhmän puheenjohtaja, kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Toivomme, että heinäkuussa kalastajat pyrkisivät omaehtoisesti välttämään riskiä, että saimaannorppa kuolee verkkoon. Riskiä voi pienentää esimerkiksi pyyntiaikaa lyhentämällä sekä verkkojen ankkurointia tehostamalla.

Saimaalla kalastavien on tärkeää perehtyä Saimaan riskialuekarttoihin kuuttikuolemien välttämiseksi. Riskialueita on esimerkiksi Haukivedellä ja Pihlajavedellä ja myös reuna-alueilla. Ajantasaiset riskialuekartat löytyvät täältä.

Keskustelutilaisuudet siirtyivät syksyyn

Laajapohjainen työryhmä pohjustaa saimaannorpan suojelemiseksi tarvittavien vuonna 2021 voimaan tulevien kalastussääntöjen valmistelua.

Työn yhteydessä järjestetään alueelliset keskustelutilaisuudet elo-syyskuussa saimaannorpan esiintymisalueilla. Tilaisuuksien järjestelyistä vastaavat maakuntien liitot, ja ne ovat kaikille avoimia. Lisäksi aiheesta järjestetään verkkokysely.

Tilaisuuksien paikat ja ajankohdat ovat seuraavat: Rääkkylä 25.8, Rantasalmi 26.8, Punkaharju 3.9, Puumala 27.8 ja Taipalsaari 2.9.

Tilaisuuksien tarkoituksena on saada työryhmän tietoon alueella vakituisesti tai lomalla asuvien henkilöiden näkemykset ja kokemukset saimaannorpan suojelemiseksi tehdyistä kalastusrajoituksista sekä kehitysehdotukset uusille rajoituksille.

Lisätiedot:
Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 772 1262, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Linkit:
Saimaan kalastusrajoitukset MMM:n sivuilla
Ajantasainen kartta WWF:n sivuilla Saimaan norppa-alueiden kalastusrajoituksista, jotka muodostavat verkkokalastuksen riskialueet
Saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet Metsähallituksen sivuilla
Ministeriön tiedote 18.10.2019 työryhmän perustamisesta

Eläimet ja kasvit Kalat Luonto ja ilmasto Saimaannorppa