Hyppää sisältöön
Media

Pimeänäkölaitteiden käyttö halutaan sallia villisian metsästyksessä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2023 15.27
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi metsästyslain 33 §:n muuttamisesta villisian metsästyksen helpottamiseksi. Näin voitaisiin helpommin pitää kurissa villisikakantaa ja pienentää afrikkalaisen sikaruton riskiä.

Lakia muutettaisiin siten, että yöammuntaa varten tarkoitettuja tähtäyslaitteita, jotka elektronisesti suurentavat tai muuttavat kuvaa, voitaisiin käyttää villisian metsästyksessä ilman poikkeuslupaa. Esityksen tavoitteena on tehostaa villisian metsästystä afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi.

Esitys perustuu villisikatyöryhmän aiemmin tekemään linjaukseen. Maa- ja metsätalousministeriö asetti 28.4.2022 villisikatyöryhmän, jonka tehtävänä on muun muassa linjata toimenpiteet, joiden avulla villisikakantaa hoidetaan ja sen tilannetta hallitaan metsästyslainsäädännön ja eläintautilainsäädännön nojalla, ottaen huomioon erityisesti afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi tarvittavat toimenpiteet. Työryhmän toimikausi on 1.5.2022-31.12.2023.

Villisikatyöryhmän linjauksen mukaan tavoitteena on jatkaa jo laskussa olevan villisikakannan pienentämistä. Keskipitkällä aikavälillä tavoitteena on kannan puolittaminen nykyisestä. Itä-Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen keskittymien ulkopuolella tavoite on, että villisikaa tavataan lähinnä satunnaisesti, eikä tihentymiä tai pysyvää kantaa päästetä muodostumaan. Toisena linjauksena työryhmä on esittänyt pimeänäkölaitteiden sallimista villisian metsästyksessä.

Lausuntoaika päättyy 19.1.2024. Metsästyslain muutos pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian.

Linkit:
Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi metsästyslain 33 §:n muuttamisesta sekä lausuntopyyntö ovat luettavissa MMM:n Lausuntopyyntö-sivulla

Tiedote 11.10.2023: Villisikatyöryhmä linjasi pimeänäkötähtäimistä ja villisian kantatavoitteesta

Lisätietoja:
Teemu Nikula, lainsäädäntöneuvos, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 0295 162 055, etunimi.sukunimi@gov.fi
Ida Anomaa, Asiantuntija, puh. 0295 16 2364, etunimi.sukunimi@gov.fi

Eläimet ja kasvit Lainsäädäntö Riista Ruoka ja maatalous