Puutarhatuotanto ja kasvihuoneviljely ovat arvokas lisuke ruokajärjestelmässä

30.4.2025 13.44
Blogi

Suomalainen puutarhatuotanto jää usein taustalle suomalaisissa ruokakeskusteluissa. Maito, liha ja vilja ovat keskiössä, kun taas vihannekset, marjat ja hedelmät ovat lisukkeena niin keskusteluissa kuin meidän suomalaisten lautasillakin. Toki kun puhutaan ruokajärjestelmästä, ravinteiden kierrätyksestä tai ympäristövaikutuksista koskevat ne avomaanpuutarha- ja kasvihuoneviljelyä siinä missä muutakin tuotantoa.

Mutta tunnetaanko ja otetaanko kotimainen puutarhatuotanto huomioon riittävästi, kun keskustellaan tulevaisuuden suomalaisesta ruokajärjestelmästä? Keskustelussa saatetaan sanoa, että ei kasviksilla kuitenkaan kriisin hetkellä koko kansaa ruokita. Ei niin. Eikä kotimaisella tuotannolla ikinä tulla kattamaan myöskään ravitsemussuositusten 500–800 gramman tavoitetta. Ei varmaankaan.

Rapsakat kotimaiset porkkanat, kurkut ja salaatit ovat kuitenkin oleellinen osa tavallista arkea ja oman maan mansikka kruunaa niin aamupuuron kuin kesäisen päivänkin. Uskon myös, että näitä meille tutuimpia kasviksia on matalin kynnys lisätä päivän aterioille, jos lähtee tavoittelemaan suositusten mukaista kasvisannosta.

Kun keskustellaan suomalaisesta ruokajärjestelmästä, on muistettava, että puutarhatuotanto on merkittävää tuotantoa niin volyymin kuin arvonkin osalta. 
Luomuliiton Aura Lamminparras tekstissään totesi, että Suomesta löytyy erilaisia huippuluokan tekijöitä koko arvoketjusta sekä kaikista tuotantotavoista ja tuotantosuunnista. Näiden joukossa on iso joukko puutarha-alan yrityksiä.

Koska olen kasvihuoneyrittäjien asialla, nostan esille napakan tekstin nimissä vain kaksi huippuesimerkkiä kasvihuonesektorilta.

1.    Ympärivuotisessa kasvihuoneviljelyssä yritykset ovat jo lähellä pistettä, jossa niistä tulee energiasyöppöjen sijaan energiantuottajia. 
2.    Suomalainen kasvihuonekurkun viljelijät yltävät maailman parhaisiin satotasoihin yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten osaajien kanssa.

Valion Juha Nousiainen totesi tekstissään, että sen sijaan, että katsomme toiveikkaasti vain yhtä tulevaisuuden tuotantomuotoa, meidän on kehitettävä myös sitä, mitä meillä jo on ja integroitava uutta ja perinteistä tuotantoa. Kasvihuoneyritykset osallistuvat juuri tällaisiin innovatiivisempiin tutkimushankkeisiin ennakkoluulottomasti.

Suomalainen puutarhatuotanto on merkittävää, innovatiivista ja kiinni tulevaisuudessa. Viljelijät, tutkimus ja alan yritykset  kehittävät ja tuottavat ylpeydellä väriä lautaselle tuovia lisukkeita osana monimuotoista suomalaista ruokajärjestelmää.

Niina Kangas, (MMM, agronomi) on kasvihuoneyrittäjien järjestö Kauppapuutarhaliitto ry:n toiminnanjohtaja ja Puutarha&kauppa –ammattilehden vastaava päätoimittaja.