Hyppää sisältöön
Media

Uudet ohjeet helpottavat pienimuotoista elintarvikkeiden valmistusta ja myyntiä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2016 12.06
Tiedote

Elintarvikelainsäädäntö mahdollistaa monenlaista pienimuotoista myynti- ja jalostustoimintaa ilman suurta byrokratiaa. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti -oppaassa selkeytetään elintarvikelain soveltamista sekä kerrotaan helpotuksista elintarvikealan yritystoiminnan alkuun pääsemiseksi. Helpotuksista huolimatta elintarviketurvallisuudesta ja toimijan vastuusta ei tingitä.

Yhdessä alan toimijoiden kanssa tehtyjen linjausten mukaan alkutuotannon yhteydessä tapahtuvaa vähäriskistä ja pienimuotoista elintarvikkeiden käsittelyä voidaan jatkossa tehdä ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta. Vähäriskiset tuotteet ovat sellaisia elintarvikkeita, jotka säilyvät huoneenlämmössä kuten esimerkiksi leivonnaiset. Oppaassa on esimerkkejä sekä vähäriskisistä tuotteista että siitä, miten ns. korkeamman riskin tuotteiden kanssa tulisi menetellä. Pienimuotoiseksi toiminnaksi on rajattu 10 000 euron vuosimyynti. Toiminnan verotuksen osalta noudatetaan verottajan ohjeita. 

Oppaan mukaan esimerkiksi marjatila voi perustaa sesongin ajaksi kahvilan ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta. Samoin tilapuodin perustaminen tulee vaivattomammaksi, kun maatilayrittäjä voi omien tuotteiden lisäksi myydä myös muiden tilojen alkutuotannon tuotteita (pl. raakamaito, kananmunat) ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta. Yksityishenkilöitä koskevat samat helpotukset kuin muitakin alan toimijoita. Esimerkkitapauksia on koottu osoitteeseen www.aitojamakuja.fi/suoramyynti. Esimerkit helpottavat pienimuotoisen ja vähän riskejä sisältävän toiminnan ilmoitusvelvollisuusrajauksia myös käytännön valvontatyössä.  

Nyt julkaistu opas täydentää lähiruuan suoramyynnin, elintarvikkeiden valmistuksen ja myynnin sekä vähittäismyyntitoiminnan opassarjaa. Ohjeilla toteutetaan hallituksen norminpurun kärkihanketta. Opasta oli laatimassa maa- ja metsätalousministeriö, Evira, MTK ry, SLC r.f., Maa- ja kotitalousnaiset sekä Turun yliopiston Brahea-keskus.

Lisätietoa:
eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 102, etunimi.sukunimi@mmm.fi
projektipäällikkö Johanna Mattila, Brahea-keskus, p. 040 565 8121, etunimi.sukunimi@utu.fi