Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Kun kukaan ei enää soita

Laura Uusitalo Julkaisupäivä 12.1.2020 20.48 Blogit MMM

Lehmänkello ei enää soi epävirallisen maatalousministerikokouksen alkajaisiksi. Suomalaiset virkamiehet näkevät toisiaan taas enemmän Suomessa kuin Brysselissä tai lentokentillä. Suomen puheenjohtajakausilogoilla varustetut tausta-asiakirjat, raportit ja videot jäävät historiaan.

Uusi visakoivuinen puheenjohtajan nuija vaihtoi omistajaa Suomelta Kroatialle joulukuun maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa Brysselissä. Samoin neuvoston alla olevissa työryhmissä vastuu vaihtui seuraaville. Virkamiehet voivatkin huokaista helpotuksesta ja nukkua vaikka muutamat hyvät yöunet. Alkuvuodesta kuitenkin tulee vastaan kylmä todellisuus – kukaan ei enää soita. Neuvoston puheenjohtajana Suomi sai hetken olla valokeilassa ja asioiden ytimessä, mutta nyt yhteydenotot menevät seuraaville.

Kokouksista, draftauksista ja suunnitteluista vapautuvaa aikaa voikin käyttää nyt pohtimalla, mitä syksyllä saatiin aikaan ja miten puheenjohtajuuden perinnöstä voidaan hyötyä jatkossa.

Suomen puheenjohtajakaudella edistyttiin monissa tavoitteissa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla. Niistä mainittakoon onnistuneet kalastuskiintiöneuvottelut, yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen edistäminen sekä neuvoston päätelmien aikaansaanti moninaisista aiheista, kuten biotaloudesta, maailman metsistä, eläinten hyvinvoinnista ja elintarvikepetoksista.

Puheenjohtajakauden perintö niin yksittäiselle virkamiehelle kuin myös Suomelle on kuitenkin paljon enemmän kuin vain neuvoston kokouksissa käydyt keskustelut ja historiankirjoihin jäävät saavutukset.

Puheenjohtajuuskokemus helpottaa työskentelyä jälleen tavallisena jäsenmaana. Suomen puheenjohtajakaudellaan esiintuomat ajatukset elävät seuraavan puheenjohtajan työn taustalla. Lisäksi uuden puheenjohtajamaan ajatusmaailmaa, tausta-asiakirjoja ja tavoitteita on huomattavasti helpompi tulkita ja ymmärtää peilaten niitä omaan kokemukseen. Ymmärtäminen on askel vaikuttavuuteen.

Vaikuttavuudessa auttavat myös puheenjohtajakauden aikana luodut uudet kontaktit ja vahvistuneet vanhat ystävyydet. Vuorollaan kukin jäsenmaa vastaanottaa puheluita ja kuuntelee muiden huolia.

Onneksi Suomen hiljentynyt puhelin toimii myös toiseen suuntaan.

Laura Uusitalo

Kirjoittaja työskenteli EU-puheenjohtajakauden ajan EU-avustajana maa- ja metsätalousministeriössä.

EU ja kansainväliset asiat Laura Uusitalo MMM Poimi teemaksi

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.