Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Hyppää Suomen suveen

Elina Auri Maria McPartlin Auli Sihvola Julkaisupäivä 10.7.2023 12.39 Blogit MMM

Tiesitkö, että vapaa-ajan asukkaita on Suomessa jopa 2,9 miljoonaa? Vuonna 2021 julkaistun Mökkibarometrin tulokset kertovat, että vapaa-ajan asuminen on ilmiönä voimistunut ja kehitys näyttää samansuuntaiselta myös lähitulevaisuudessa. Mökkeilyllä on tunnetusti monia hyviä vaikutuksia ihmisten mieleen ja terveyteen sekä luonnon monimuotoisuuteen. 

Noin 450 000 vapaa-ajanasukkaista viettää vapaa-aikaansa saaristossa (Suomen saaristoalueet tilastojen kertomana, 2022). Kausiasukkaiden myötä saaristossa ei ole koskaan ollut niin paljon ihmisiä kuin siellä on nyt. Saaristo- ja vesistöalueet houkuttelevatkin niin monipaikkaisia asukkaita kuin matkailijoita. 

Jos innostuit, sukella sinäkin tänä kesänä saariston ja sisävesien syleilyyn, ja nappaa saariston helmet omalle ”bucket listillesi” 100 syytä –sivustolta! Suomen saaristo- ja vesistöalueilta löytyy maukkaita makuja niin kulinaristeille kuin kulttuurinnälkäisillekin, ainutlaatuista luontoa ja historiaa unohtamatta. Kotimaisiin saaristokohteisiin voit tutustua esimerkiksi 100 syytä matkailla Suomessa –kampanjan artikkeleista, jotka on toteutettu yhteistyössä saaristoasiain neuvottelukunnan kanssa. 

Suomen harvaan asutuilla alueilla liikkuva voi tänä kesänä törmätä monenlaisiin taidetapahtumiin. Harvaan asuttujen alueiden (HAMA) parlamentaarinen työryhmä rahoitti toimikautensa aikana kulttuurin kehittämishankkeita 5,55 miljoonalla eurolla. Tapahtumissa syvennytään esimerkiksi ihmisen ja luonnon suhteeseen, yhteisöllisyyteen ja aineettomaan kulttuuriperintöön. Miltä kuulostaisi esimerkiksi taidevaellus Lieksan Jongunjoella, tai tikkuröijy-neuleeseen tutustuminen Hailuodossa? 

EU:n maaseuturahoituksesta on vuosina 2014-2020 myönnetty 81 miljoonan euron rahoitus matkailuun. Matkailuyrityksissä käytetty raha on saanut liikkeelle myös yksityistä rahaa - 47 miljoonan euron tuella on saatu aikaan 180 miljoonan euron investoinnit. Lisäksi suorien matkailuun kohdistuvien rahoituksien lisäksi on rahoitettu tuhansia erilaisia kaikkien käytössä olevia investointeja kuten laavuja, reitistöjä, uimarantoja ja leikkipaikkoja.

EU:n maaseuturahoituksen Tee se Suomessa –sivustolle on koottu yli 400 kohdetta, jotka kaikki ovat saaneet rahoitusta. Bongaa siis EU-kylttejä ja innostu ja ihastu! Pysähdy hetkeen, ota turvehoito ja rentoudu luonnon äärellä Kalevala Experiencessä Kainuussa tai käy koko perheen voimin Mustilan Arboretumissa Elimäellä, vuoden 2018 retkipaikassa!

Lisää linkkejä tärppeihin:

Kesätapahtumia harvaan asutun maaseudun rahoituksella (Taiteen edistämiskeskus)
Suuntaa saaristoon ja sisävesille (100 syytä matkailla Suomessa)
Laiva on lastattu elämyksillä (100 syytä matkailla Suomessa)
Tee se Suomessa (Instagram)

Kirjoittajat työskentelevät maaseudun kehittämisyksikössä.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.