Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Tuet turvaavat elämisen edellytyksiä myös poikkeusoloissa

Minna-Mari Kaila Julkaisupäivä 23.3.2021 14.00 Blogit

Ruuantuotannon ja maaseutujen elinvoimaisuuden rahoitukseen käytetään vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Tuet näkyvät kuluttajille muun muassa kohtuullisen hintaisina ja laadukkaina elintarvikkeina, joita kaupassa riittää. Jokainen varmasti muistaa koronakriisin alkuajat ja tyhjinä ammottavat kauppojen hyllyt, jotka saivat täytettä nopeasti. Kotimainen ruuantuotanto on paras tae sille, että elintarvikehuolto toimii myös poikkeusoloissa.

Viljelijät, ruokateollisuus, kuljetusala ja kauppa eli koko elintarvikeketju yhdessä hallinnon kanssa tekevät töitä sen eteen, että ruokaa on tarjolla olosuhteista riippumatta. Ruokaturva toimii, vaikka ajat ovat poikkeukselliset. 

Kohtuullisen hintaisen ruuan ja sen varman saatavuuden lisäksi on hyvä muistaa, että kaupasta ostettu ruoka on tuotettu tavalla, joka huomioi tuotantoeläinten olosuhteet ja ympäristön tilan. Tukien avulla edistetään tuotannon kestävyyttä ja vastuullisuutta. Eläinten hyvinvointi ja ympäristöä sekä vesistöä suojelevat toimet on huomioitu siinä kotimaisessa tuotteessa, joka kaupasta poimitaan ostoskoriin. 

Valtaosalla kahdesta miljardista, noin 1,74 miljardilla eurolla, turvataan ruuantuotantoa. Siis sitä, että ruokaa riittää kaupoissa, ja se on laadukasta ja puhdasta. Korkealaatuisen ruuan lisäksi tuilla taataan myös muita elämisen edellytyksiä. 

”Haloo, nyt pätkii! Kuuluuko?” Jokainen etätöitä tekevä, myös minä, on varmasti toistanut nämä sanat lukuisia kertoja kuluneen vuoden aikana. Hyvät tietoliikenneyhteydet ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Ne mahdollistavat etätyön ja etäopiskelun koko Suomessa. Ne mahdollistavat paikkariippumattoman työn tekemisen ja uudenlaisen monipaikkaisen elämän. Maaseudun kehittämistoimenpiteiden avulla laajakaistahankkeita rahoitetaan maaseutualueilla, joilla yhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakenneta. Myös maatilat ovat tulleet yhä riippuvai¬semmiksi tietoliikenneyhteyksistä. Maataloudessa digitalisaatio ja robotisaatio ovat arkipäivää ja yleistyneet vauhdilla tuotantotekniikoiden kehittymisen myötä. 

Luonto on rauhoittanut ja maadoittanut viime vuoden aikana varmasti monet meistä, ja liikuntareitistöt, laavut ja ulkoilukohteet ovat olleet turvallisia retkikohteita. Monet näistä on rahoitettu maaseudun kehittämisrahoituksella, ympäri Suomen. 

Yritykset olivat viime vuonna uuden edessä, kun koronakriisi muutti tapaamme toimia ja yrittää. Yritykset vaikuttavat merkittävästi alueensa talouteen; luovat työpaikkoja ja tuovat verotuloja alueelle. Maaseudun yritysrahoituksen kysyntä on ollut hyvällä tasolla koronasta huolimatta. Investointihalukkuutta siis löytyy, ja se säteilee laajasti koko alueen talouteen. 

Kahdella miljardilla eurolla luodaan siis laajasti hyvinvointia ympäri Suomen – monella elämän eri osa-alueella. 

Ruokavirasto julkistaa vuonna 2020 maksetut tuet 23.3.2021. Lue lisää Ruokaviraston tiedotteesta Ruokaviraston sivuilta. 

Minna-Mari Kaila 

Ruokaosaston osastopäällikkö 

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.