Ruoka-alan tapahtumat Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskaudella

Suomen puheenjohtajuuskauden pääteemoja ovat vesi, luonto ja ihmiset. Luonto-teeman alle kuuluvat muun muassa ravinteiden kierrätys, lähiruoka ja luontomatkailu. Ruoka-alan kysymyksiä tuodaan tutuksi ammattilaisille ja muille asiasta kiinnostuneille seuraavissa tapahtumissa: kestävän julkisen keittiön seminaari Gastro-messuilla maaliskuussa, ruokakulttuuri- ja ruokakasvatusseminaari Herkkujen Suomi -tapahtuman yhteydessä elokuussa sekä Pohjoismaille avoin artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu lokakuussa.

Seminaari: Kestävä pohjoismainen ammattikeittiö

Aika: 18.3.2016 klo 8.30–11.30
Paikka: Messukeskus, Gastro-messujen yhteydessä

Kohdeyleisö: ruokapalvelun ammattilaiset, kehittäjät, hankinnoista vastaavat, ruokayrittäjät ja päättäjät Suomessa ja muissa Pohjoismaissa
Lisätietoja seminaarista ja seminaariesitykset 

Seminaari: Pohjoismainen ruokakulttuuri ja ruokakasvatus

Aika: 18.8.2016 klo 13–17.15
Paikka: Pohjoismainen kulttuuripiste/Kulturkontakt Nord, Helsinki
Kohdeyleisö: 
ruokakulttuurin, ruokakasvatuksen, ruokamatkailun ja ruokatapahtumien kehittäjät, päättäjät ja ruoka-alan toimijat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa

Seminaarin aihepiireinä ovat ruoka kulttuurisena elämyksenä sekä lasten ruokakasvatus Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Seminaarissa esitellään innovatiivisia ruokaelämyskonsepteja Ruotsista, Islannista ja Tanskasta. Lisäksi keskustellaan lasten ja nuorten ruokakulttuurista, kouluruuan edistämisestä, ruokakasvatuksesta opetussuunnitelmissa, lapsiperheiden ravitsemussuosituksista sekä monikulttuurisista ruokakasvatusmenetelmistä ja ruokahävikistä.

Seminaarin päätteeksi vieraille tarjotaan makumatka suomalaiseen ruokakulttuuriin pohjoismaisin maustein klo 17.30–20.00. Ruokakokemuksen toteuttaa Laurean ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat opinnäytetyönään. 

Lisäksi perjantaina 19.8. pohjoismaiset vieraat tutustuvat Herkkujen Suomi -tapahtumaan suomalaisine tuotteineen sekä siellä esiteltäviin ruokakasvatushankkeisiin.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö ja Pohjoismainen kulttuuripiste.

Lisätietoja: 
Seija Ahonen-Siivola, ylitarkastaja, Suomenpj-kauden ruokateeman vastuuhenkilö, maa- ja metsätalousministeriö, seija.ahonen-siivola(at)mmm.fi
Bettina C Lindfors, seminaarin viestintä- ja ohjelmavastaava, bettina.c.lindfors(at)gmail.com
Annika Nummelin, vanhempi erityisasiantuntija, Pohjoismainen kulttuuripiste/Kulturkontakt Nord, annika.nummelin(at)kulturkontaktnord.org 

Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu – avoin kaikille pohjoismaisille osallistujille

Aika: 10.–13.10.2016
Paikka: Yrkeshögskolan Novia, Raasepori
Kohdeyleisö: 
ruoka-alan toimijat ja aiheesta kiinnostuneet kuluttajat

Kilpailun avulla nostetaan ruoka-alan ammattilaisten ja kuluttajien kiinnostusta ja arvostusta pohjoismaisia raaka-aineita, elintarvikealan osaamista ja ruokaperinteitä kohtaan. Kilpailu tarjoaa hyvät verkostoitumismahdollisuudet artesaaniruuan parissa toimiville. Kilpailutapahtumaan liittyy myös useita ruoka-aiheisia miniseminaareja, keskusteluja ja tutustumisretkiä. 

Kilpailu toteutetaan ruotsalaisen Eldrimner-resurssikeskuksen hyväksi koetun mallin mukaisesti. Kilpailuun voi ilmoittautua mukaan 25.5.–26.8. Kilpailu toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön ja Kustens Mat -projektiryhmän yhteistyönä. 

Lisätietoja: 
Seija Ahonen-Siivola, ylitarkastaja, Suomen pj-kauden ruokateeman vastuuhenkilö, maa- ja metsätalousministeriö, seija.ahonen-siivola(at)mmm.fi
Ann-Louise Erlund, Kustens Mat -hankeryhmän puheenjohtaja, Yrkeshögskolan Novia, ann-louise.erlund(at)novia.fi