Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Luomutilat avaavat ovensa kävijöille Luonnon päivänä 26.8.

Maa- ja metsätalousministeriö
21.8.2017 9.20
Tiedote

Ennätykselliset 35 luomutilaa ympäri maata toivottaa kävijät tervetulleeksi luomuruoan alkulähteille ja tutustumaan toimintaansa Luonnon päivänä 26.8. Koko perheen tapahtuman tarkoitus on tehdä suomalaista luomutuotantoa tutuksi kuluttajille ja tuottajille.

Esimerkiksi Uudellamaalla mukana on kuusi tilaa ja osaan pääsee helposti saapumaan myös julkisilla liikennevälineillä. Satakunta ja Ahvenanmaa ovat ensimmäistä kertaa edustettuina tapahtumassa. Niin ikään ensi kerran yleisölle on avoinna kaksi luomusikatilaa Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla tapahtuma järjestetään rantalaitumilla, joilla luomulehmät ja -lampaat hoitavat perinnemaisemaa.  Avoimien luomutilojen joukossa on sekä suomen-, että ruotsinkielisiä tiloja. Tarkat tiedot tiloista ja päivän aikataulusta löytyvät sivulta http://luomu.fi/luonnon-paiva-luomutiloilla-2017/.

Luomutilojen avoimien ovien päivällä on juhlistettu Suomen luonnon päivää elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 lähtien. Luomutuotannon lisääntyminen ja monipuolistuminen näkyy tiloilla, sillä niiden tuotevalikoima on edellisvuosia laajempi. Näillä tiloilla tuotetaan muun muassa luomunautoja, -lampaita, -sikoja, -marjoja, -kasviksia sekä -viljaa.

Tutustu tilan toimintaan ja maista luomuherkkuja

Avoimien ovien päivän tarkoituksena on tehdä luomutuotantoa tutuksi sekä kuluttajille että tuottajille. Isäntäväki kertoo oman tilansa luomutuotannosta ja sen merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle. Monilla tiloilla on tavattavissa Luomuliiton mentori. Tilat järjestävät vierailijoille ohjelmaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. Useimmilla tiloilla on pop-up kahvila ja myynnissä oman tilan ja lähialueen luomutuottajien tuotteita.

Luomutuotanto lisääntyy kaikissa maakunnissa

Lähes 12 prosenttia Suomen peltoalasta on luomutuotannossa. Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Ahvenanmaalla luomussa on jo yli neljännes peltoalasta. Suurinta kasvu on tänä vuonna ollut Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Luomutilojen keskikoko on 57 hehtaaria eli luomutilat ovat suurempia kuin tilat keskimäärin.

Luomutuotanto eroaa tavanomaisesta maataloudesta niin, että luomussa ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Luomueläimillä on tavanomaisia eläimiä väljemmät tilat ja ne syövät luomutuotettua rehua. Kaikki luomueläimet, naudat, siat, lampaat ja kanat, pääsevät kesäisin ulos. Kaikilla luomutiloilla tehdään valvontakäynti vähintään kerran vuodessa. Vain sertifioitu ja valvottu tuotanto voi käyttää EU:n luomutunnusta, vihreää lehtimerkkiä. Luomutuotannon ehdot on määritelty EU:n luomuasetuksessa, ja Suomessa niiden noudattamista valvovat Evira ja ELY-keskukset.

Luomutilojen avoimet ovat -tapahtumaa koordinoivat yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Pro luomu ry, Luomuliitto, MTK ja SLC.

Lisätietoja:
maatalousylitarkastaja Leena Seppä, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2373, leena.seppa(at)mmm.fi
tiedottaja Mia Wikström, SLC, p. 050 355 3213, mia.wikstrom(at)slc.fi (ruotsiksi)
 

Eläimet ja kasvit Luomu Luonto ja ilmasto Lähiruoka Maaseutu Ruoka ja maatalous Tuotantoeläimet