Hyppää sisältöön
Media

Maatilat voivat jatkossa saada neuvontaa 15 000 eurolla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2020 13.54
Tiedote

Maatilat voivat jatkossa saada maaseutuohjelmalta neuvontaa 15 000 eurolla, kun enimmäismäärä on tähän asti ollut 10 000 euroa. Maatilojen neuvontajärjestelmä tarjoaa tietoa muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, luonnon monimuotoisuudesta, vesien suojelusta ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Tarkoituksena on edistää Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteita.

– Toivon, että viljelijät käyttävät neuvontapalveluita oman työnsä ja maatilansa kehittämiseen. Korotettu neuvontakorvaus mahdollistaa monia asioita ympäristö- ja energiasuunnitelman teosta tilan nykyaikaistamiseen sekä kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseen. Kannustan viljelijöitä keskustelemaan oman tilan kehittämissuunnitelmista ulkopuolisen neuvojan kanssa, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä

Nykyistä maaseutuohjelmaa jatketaan siirtymävuosien 2021-2022 ajan.  Neuvonnan tarve kasvaa rahoituskauden vaihteessa, jonka vuoksi neuvonnan määrää on hyvä lisätä. Neuvontaa tarvitaan erityisen paljon tiloilla, joilla on juuri tapahtunut sukupolvenvaihdos. Yhden neuvontakäynnin keskimääräinen kustannus on tähän asti ollut alle 300 euroa eli 15 000 euron yläraja antaa mahdollisuuden useaan käyntiin.

Neuvonnan lisäksi maatilat voivat saada korvausta erilaisten suunnitelmien laatimisesta. Asetukseen lisättiin uutena eläinten hyvinvointisuunnitelma, jossa kuvataan esimerkiksi tuotantoeläinten olosuhteita ja mahdollisia kehittämistarpeita. Suunnitelma päivitetään kerran vuodessa ja tavoitteiden toteutumista seurataan aktiivisesti.

Maatilojen neuvontaan on varattu vuosille 2021-2022 yhteensä 13 miljoonaa euroa. Asetuksen muutokset tulevat voimaan 1.1.2021.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
lainsäädäntöneuvos Katri Aho, p. 0295 162 235, katri.aho(at)mmm.fi

Jari Leppä Maaseutu