Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Leppä ja komissaari Hogan keskustelivat kriisipaketista

Maa- ja metsätalousministeriö
25.9.2018 18.33
Tiedote

EU:n maatalousministerit kokoontuivat epäviralliseen ministerikokoukseen Itävallan Schloss Hofiin 23.-25. syyskuuta. Kokouksen yhteydessä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tapasi maatalouskomissaari Phil Hoganin. He keskustelivat kuivuuden aiheuttamista haasteista ja toimenpiteistä tilanteen helpottamiseksi.

Ministeri Jari Leppä keskusteli komissaari Phil Hoganin kanssa myös satotilanteesta, EU-toimepiteistä ja kansallisen kriisipaketin toimeenpanosta. Hogan totesi keskusteluissa ja myös epävirallisessa ministerikokouksessa, että komissio ei anna EU:n laajuista kriisipakettia, mutta pyrkii joustojen avulla helpottamaan eurooppalaisten viljelijöiden tilannetta.

Suomen kriisipaketti toteutetaan pääasiassa nk. de minimis -tukena kuivuuden seurausten helpottamiseksi. Toimeenpano toteutetaan nopeilla toimenpiteillä tulevien kuukausien aikana pohjoisen tuen ja de minimiksen avulla ja kohdistetaan erityisesti kotieläintiloille. Etelä-Suomen kasvinviljelytiloille on myös varattu merkittävä osuus kriisipaketista. 

Epävirallisen ministerikokouksen keskustelut keskittyivät maaseudun kehittämispolitiikkaan. Koko Eurooppaa koetellut kuivuus nousi myös kokouksen puheenvuoroissa esiin.

Puheenjohtajamaa Itävallan johdolla ministerit korostivat kuinka tärkeä CAP ja sen maaseudun kehittämispolitiikka on eurooppalaiselle perheviljelmävaltaiselle maataloudelle. Moni jäsenmaa korosti maaseudun kehittämispolitiikan riittävää rahoitusta uusien haasteiden ja kunnianhimoisen politiikan toimeenpanossa.

”Maaseudun kehittämispolitiikkaan kohdistuu juuri nyt erityisiä tarpeita niin ilmastonmuutoksen kuin luonnon monimuotoisuuden heikentymisen osalta unohtamatta kuluttajien vaatimuksia. Rahoituskehysten merkittävät leikkaukset eivät ole tasapainossa näiden tarpeiden kanssa”, ministeri Leppä korosti kokouksessa.

Ministerit ovat sitoutuneita kehittämään maataloutta ja maaseudun elinvoimaisuutta kaikkialla Euroopan unionissa. Maaseudun infrastruktuuri, viljelijöiden korkea osaaminen ja teknologian parempi hyödyntäminen ovat avainasemassa korkealaatuisen eurooppalaisen ruuantuotannon ja maaseudun yritysten menestymisessä.

”Epäsuotuisten alueiden tuki, tuotantoon sidotut tuet, ympäristö- ja ilmastokorvaus sekä eläinten hyvinvointikorvaus ovat mielestäni korvaamattomia välineitä eurooppalaiselle ja suomalaiselle maataloudelle. Maatalous tarvitsee jatkossa myös enemmän investointeja, osaamisen kehittämistä ja tutkimustiedon siirtämistä viljelijöiden käyttöön”, ministeri Leppä totesi.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen p. +358 295 162 269