Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö tiedottavat
Ravinteiden kierrätys käytäntöön – kokeiluohjelmaan 12,4 miljoonaa euroa

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2016 9.54
Tiedote

Suomi on sitoutunut kehittymään ravinteiden kierrätyksen mallimaana. Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kiertotalouden kärkihankkeessa panostetaan ravinteiden kierrätykseen sekä tehostetaan toimia Itämeren ja vesien suojelemiseksi. Kärkihankkeeseen kuuluva ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma tuo yli 12 miljoona euroa innovatiivisten teknologioiden ja logististen ratkaisujen kehittämiseen ja kokeiluun. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen julkisti kokeiluohjelman avatuksi kärkihankkeen aloitusseminaarissa Helsingissä 19. huhtikuuta.

– Ravinteiden kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta ja kansallista ruokaturvaa. Maatilojen kannattavuus vaatii uutta ajattelua, kestävää tuotantoa, resurssitehokkuutta, lähiruoka- ja paikallistalouden edistämistä sekä tuotteiden brändäystä. Esimerkiksi lannan ja puhdistamolietteen ravinteiden kierrätys luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ministeri Tiilikainen kertoo.

– Samalla vesistöjen ravinnekuormitusta saadaan huomattavasti vähennettyä, kun vesiin karkaamassa olevat ravinteet palautetaan kiertoon, Tiilikainen jatkaa.

Kokeiluohjelman tavoitteina on muun muassa biomassojen prosessointiteknologian, ravinteiden kierrätyksen logistiikan ja palveluratkaisujen edistäminen sekä korkean jalostusasteen tuotteiden kehittäminen biomassoista.

– Rahoitus on tarkoitettu ennen kaikkea teknologioita kehittäville ja kokeileville yrityksille sekä hanketoteuttajille, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa ravinteidenkierrätyksen edistämisessä, ministeri Tiilikainen kuvaa.

Nyt julkistettu kokeiluohjelma on käynnissä vuosina 2016–2018. Kokeiluohjelman rahoitus on valtakunnallista, ja hankehallinnoinnin hoitaa keskitetysti Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Rahoitushaku aukeaa touko–kesäkuun aikana, jolloin asiasta tiedotetaan sekä ministeriöiden nettisivuilla että lehti-ilmoituksin.

Lisätietoja:

Marja-Liisa Tapio-Biström, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö,
p. 0295 162 400, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Anni-Kaisa Karhunen, ylitarkastaja, ympäristöministeriö,
p. 0295 250 376, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tarja Haaranen, Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön -hankkeen koordinaattori, Luonnonvarakeskus,
p. 0295 326 428, etunimi.sukunimi@luke.fi

Lisätietoa kiertotalouden kärkihankkeen aloitusseminaarista: www.mmm.fi/ravinteetkiertoon

Kiertotaloutta koskeva artikkeli Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilla:
https://www.luke.fi/kiertotalous-alkaa-tutkimustiedon-levittamisesta