Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomelle merkittävä aluevaltaus elintarvikeviennissä

Maa- ja metsätalousministeriö
10.5.2017 14.35
Tiedote

Suomi voi aloittaa kananmunien, munavalmisteiden ja naudanlihatuotteiden viennin Hongkongiin. Viennin alkamisesta sovittiin maa- ja metsätalousministeriön ja Eviran vienninedistämisen kärkihankkeen puitteissa tekemällä vierailulla Hongkongissa 8.-9.5.2017. Munien vienti käynnistyy 1.6.2017 ja avaa samalla markkinat myös luomutuotteille. Naudanlihan osalta vienti on mahdollista jo 15.5.2017 alkaen.

– Tämä on historiallinen ensimmäinen kerta, kun viranomaisneuvotteluin on avattu uusia vientimarkkinoita EU:n ulkopuolisiin maihin suomalaisille kananmunille ja munavalmisteille. Osa vientituotteista tulee lisäksi olemaan luomua, iloitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Kananmunien ja munavalmisteiden vientiluvasta sovittiin maa- ja metsätalousministeriön ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran edustajien Hongkongin vierailulla tällä viikolla. Ministeriön ja Eviran yhteinen ruokavienninedistämismatka Hongkongiin oli osa elintarvikeviennin edistämiseen tähtäävää hallituksen kärkihanketta, jonka avulla edistetään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä EU:n ulkopuolisille markkina-alueille. Kärkihanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.

Hanke kananmunien ja munavalmisteiden viennin avaamiseksi Hongkongiin käynnistettiin kotimaisten toimijoiden pyynnöstä joulukuussa 2016. Evira kokosi Hongkongin viranomaisten edellyttämät tiedot ja ne toimitettiin Hongkongin elintarviketurvallisuusviranomaiselle huhtikuussa 2017. Kananmunien ja munavalmisteiden vienti nostettiin maa- ja metsätalousministeriön ja Eviran vierailun asialistalle ja käydyissä neuvotteluissa sovittiin viennin avautumisesta 1.6.2017 lähtien.

– Neuvottelujen myönteiseen lopputulokseen vaikutti ennen kaikkea Suomen hyvä eläintauti- ja salmonellatilanne. Hyväksyntäprosessi hoitui kaiken kaikkiaan erittäin nopeasti, kertoo Hongkongista juuri palannut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Vierailun alla huhtikuun lopulla Hongkongin elintarviketurvallisuusviranomaisilta saatu tieto suomalaisen naudanlihan viennin alkamiselle vahvistettiin vientitodistusten hyväksynnällä 15.5.2017 alkaen. Näin saatiin päätökseen lähes tarkalleen vuosi sitten käynnistetty markkinoillepääsyhanke. Suomalaisen siipikarjan ja sianlihan vienti Hongkongiin on ollut mahdollista vuodesta 2015.

Lisätietoja:
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, p. 040 029 1910, jaana.husu-kallio(at)mmm.fi
ministerin erityisavustaja Risto Lahti, p. 050 565 0424, risto.lahti(at)mmm.fi
prosessin johtaja Thimjos Ninios, p. 040 194 2446, thimjos.ninios(at)evira.fi

EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Luomu Ruoka ja maatalous