Hyppää sisältöön
Media

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran toimintaa arvioitiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2011 9.00
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta suoritettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran toiminnallisen tuloksellisuuden kokonaisvaltainen arviointi vuonna 2010 siten, että loppuraportti valmistui maaliskuussa 2011. Raportissa on selvitetty laajasti Eviran eri toimintoja ja se sisältää monia jatkokehittämisen kannalta rakentavia ehdotuksia Eviran toiminnallisen tuloksellisuuden kehittämiseksi ja sitä kautta koko "pellolta pöytään"-valvontaketjun parantamiseksi.

Raportissa esitettyjen arvioiden mukaan Evira on korkeatasoinen asiantuntijaorganisaatio, jonka vahvuutena on substanssiosaamisen yhdistyminen valvontatietämykseen. Evira on jo alkuvuosinaan onnistunut luomaan brändinsä. Eviran viestintä toimii hyvin ja Evira on laajalti tunnettu virasto, jonka koetaan olevan myös lähellä kansalaista. Toisaalta kehittämistarpeita nähdään viraston johtamisjärjestelmän moniportaisuudessa ja viraston profiloitumisessa pääasiassa valvontaorganisaationa. Kehittämistarvetta valvonnan osalta nähdään muun muassa Eviran ja kuntien välisessä yhteistyössä. Myös tutkimusyhteistyötä Eviran ja yliopistojen sekä tutkimuslaitosten välillä on arvion mukaan tarpeen vahvistaa.

Evira perustettiin vuonna 2006 yhdistämällä kolme virastoa (Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos EELA, Elintarvikevirasto EVI ja Kasvintuotannon tarkastuskeskus KTTK) sekä siirtämällä toimeenpanotehtävät maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosastolta. Uuden viraston perustamisen yhteydessä päätettiin, että toiminnan arviointi suoritetaan viraston toiminnan vakiinnuttua muun muassa sen arvioimiseksi, ovatko uuden viraston perustamiselle asetetut tavoitteet toteutuneet. Arvioinnin suorittajaksi valittiin Net Effect Oy.

Arvioinnissa keskityttiin viiteen eri asiakokonaisuuteen: viraston toiminnan painopisteisiin, ydinprosessien ja organisaatiorakenteen toimivuuteen ja tehokkuuteen, johtamiseen ja keskeisiin tukiprosesseihin, asemaan ja kyvykkyyteen ohjaajana ja toimijana sekä henkisiin ja taloudellisiin voimavaroihin. Arvioinnin pohjaksi toteutettiin laaja sidosryhmien ja Eviran henkilöstön kuuleminen haastatteluin, sähköisellä kyselyllä ja työpajoissa. Lisäksi apuna on ollut asiantuntijapaneeli sekä kansainvälistä vertailutietoa Ruotsin, Norjan ja Hollannin vastaavien laitosten vastaavista toiminnoista.

Maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosasto ja Evira tarkastelevat raportissa esitettyjä kehittämisehdotuksia välisissään tulosneuvotteluissa ja sopivat yhteistyössä jatkotoimenpiteistä. Kehittämisehdotukset otetaan tarkasteluun myös elintarvike- ja terveysosaston ja Eviran strategioiden uudistamistyössä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Matti Aho, puh. 040 516 9857
hallitusneuvos Tanja Viljanen, puh. 040 574 74 33
talousylitarkastaja Pasi Valli, puh. 0400 941 697