Hyppää sisältöön
Media

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja maidon markkinajärjestelyt esillä neuvostossa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.7.2009 8.55
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto Brysselissä 13.7.2009

Maatalous- ja kalastusneuvoston on määrä heinäkuun kokouksessaan pohtia ilmastonmuutokseen sopeutumisen aiheuttamia haasteita Euroopan maataloudelle ja maaseutualueille. Neuvostolle esitellään myös Euroopan komission ehdotus maitosektorin markkinatilanteen tasapainottamiseksi. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Komissio julkaisi valkoisen kirjan ilmastonmuutokseen sopeutumisesta keväällä 2009. Sii-nä esitetään toimintakehys, jolla voidaan vähentää EU:n haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Komission ehdottaa sopeutumistoimien toteuttamista kahdessa vaihees-sa: Ensimmäisessä vaiheessa (2009–2012) luodaan pohja kattavalle EU:n sopeutumisstrategialle ja toisessa vaiheessa (2013 alkaen) aloitetaan strategian toimeenpano.

Suomi katsoo, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen on ensisijaisesti paikallinen ja kansallinen tehtävä, mutta EU:n toiminnalla voidaan tukea varhaisten ja kustannustehokkaiden toimien käynnistymistä ja edistymistä jäsenvaltioissa. EU:lla voi lisäksi olla rooli ilmastonmuutoksen rajat ylittävien vaikutusten hallinnassa.

Maidon maailmanmarkkinahinnan lasku kasvaneen tuotannon ja maailmanlaajuisen taloudellisen kriisin aiheuttaman kulutuksen laskun seurauksena on vaikuttanut maidon hintaan myös EU:ssa. Maidon tuottajahinta on laskenut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana. Tällä hetkellä keskihinta on niin alhaalla, että perusteet EU:n markkinatoimenpiteiden vahvahvistamiselle tuottajahinnan turvaamiseksi ovat olemassa.

Komissio ehdottaa voin ja rasvattoman maitojauheen mahdollisten interventio-ostojen ajanjaksoa pidennettäväksi 28.2.2010 asti. Tällä hetkellä interventio-ostoja voidaan tehdä 1.3. - 31.8.2009 välisenä aikana. Lisäksi komissio ehdottaa, että sille annettaisiin valtuutus pidentää interventio-ostojen aikaa tarvittaessa myös vuonna 2010. Maidon interventio-ostojen lisäksi tänä vuonna on otettu käyttöön jo maitotuotteiden vientituet. Neuvosto keskusteleekin muissa asioissa juustojen vientitukien korottamisesta.

Neuvoston käsiteltäväksi tulee myös komission tiedonanto Euroopan maataloustutkimuksen koordinaatiosta. Tiedonanto esittelee Euroopan maataloustutkimuksen uusia haasteita ja sitä, millä keinoilla on pyritty koordinoimaan tutkimusta Euroopan tasolla.

Lisäksi puolivuotiskautensa puheenjohtajamaana aloittanut Ruotsi esittelee työohjelmansa. Painopistealueina ovat kestävä kalastuspolitiikka, ruoka ja ympäristö – sen maailmanlaajuiset haasteet ja elintarviketurvallisuus sekä eläinten terveys ja hyvinvointi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila