Hyppää sisältöön
Media

Kansallinen suo- ja turvemaiden strategian valmistelu alkaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2009 13.00
Tiedote -

Kansallisella suo- ja turvemaiden strategialla halutaan luoda yhteinen, ajantasainen näkemys soiden ja suoluonnon sekä turvemaiden monipuolisesta ja kestävästä käytöstä sekä sovittaa yhteen soihin ja turvemaihin kohdistuvia tavoitteita ja tarpeita. Asetettava työryhmä tekee ehdotuksen strategian toteuttamisen ja tavoitteiden yhteensovittamisen keinoiksi sekä laatii muita ehdotuksia soiden ja turvemaiden kestävän käytön käytännön toteuttamiseksi 30.9.2010 mennessä. Valmistelussa otetaan huomioon lähiajan ja pitkän aikavälin tarpeet sekä olemassa olevat kansalliset, EU- tason sekä kansainväliset linjaukset.

Strategian aloitusseminaari pidettiin 21.1.2009 Helsingissä. Tilaisuudessa koottiin eri käyttäjiltä strategiaan kohdistuvat näkökulmat ja odotukset. Runsas suoluontovaramme on antanut ja antaa edelleen mahdollisuudet moneen käyttöön, ja mm. huomattava osa metsävaroistamme ja metsien kasvusta on turvemailla.

”Suot ovat osa arvokasta luonto-omaisuuttamme. Suomalainen suoluonto, omaperäisine lajistoineen, voi tarjota eksotiikkaa, jota ei muualla Euroopassa tavata” totesi seminaarin avauspuheenvuoron pitänyt maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Ministeri Anttila muistutti, että kotimaisena luonnonvarana turpeella on oma asemansa energiarakenteemme monipuolisuuden ja siten huoltovarmuuden kannalta.

Valmisteltavana oleva suo- ja turvemaiden strategian tavoitteena on kaiken kattava soiden kestävä käyttö. ”On tärkeää löytää kestävät ja pitkäjänteiset tulevaisuuden linjaukset suomalaisille suo- ja turvemaille, jotka omalta osaltaan takaavat Suomelle hyvinvointia, työtä ja kasvua – suoluonnon monimuotoisuutta unohtamatta.” totesi ministeri Anttila.

Päivän aikana kuultiin 15 asiantuntijaesitystä ja -kommenttipuheenvuoroa, joilla kartoitettiin soiden käytön tämän hetkistä tilannetta sekä tarpeita soiden käytölle.

Strategiaa valmistellaan maa- ja metsätalousministeriön vetovastuulla tiiviissä yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön kanssa. Valmisteluun osallistuvat myös valtiovarainministeriö, Geologian tutkimuskeskus, Metsäntutkimuslaitos, Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, Suomen ympäristökeskus, Energiateollisuus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y., Suomen Luonnonsuojeluliitto ry sekä Turveteollisuusliitto ry.

Seminaarin asiantuntijaesitykset ovat saatavissa maa- ja metsätalousministeriön internetsivuilla: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/ymparisto/suojaturvemaat.html.

Lisätietoja:
ympäristöjohtaja Veikko Marttila, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09)160 53334,
ylitarkastaja Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09)160 52377,
tutkija Sanna Luhtala, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09)160 52186,
tutkija Jaana Kaipainen, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09)160 52454
ylitarkastaja Aimo Aalto, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 010 606 4793
luonnonsuojeluvalvoja Pekka Salminen, ympäristöministeriö, p. 0400 143 931