Hyppää sisältöön
Media

Komissio hyväksyi pohjoisen tuen muutosesityksen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.5.2009 12.19
Tiedote -

Euroopan komissio antoi 30.4. pitkäaikaista pohjoista tukea koskevan päätöksen, joka kokonaisuudessaan tulee voimaan vuonna 2010. Sika- ja siipikarjatalouden sekä maidon tukijärjestelmät muuttuvat kuitenkin jo tänä vuonna. Samoin rakennetukiin tulevat muutokset ovat voimassa vuoden 2009 alusta lukien. Komission päätös on 19.12.2008 saavutetun neuvottelutuloksen mukainen. Uusi päätös yksinkertaistaa tukijärjestelmän toimeenpanoa. Tukea saavat tuotantosuunnat ryhmitellään suuremmiksi kokonaisuuksiksi (maito, märehtijät, siat ja siipikarja, puutarhatalous, kasvintuotanto ja muut pohjoiset tuet). Päätökseen sisältyviä tukikelpoista tuotantoa ja tuen enimmäismäärää koskevia rajoitteita tarkastellaan jatkossa pohjoisen tuen alueella näissä ryhmissä. Tukialueittain määriteltyjen yksikkötuen enimmäismäärien sijasta yksikkötukia tarkastellaan pohjoisen tuen alueen tuotekohtaisina maksimikeskiarvoina. Komission päätös mahdollistaa tukien eriyttämisen tuotekohtaisesti, alueellisesti ja erityyppisten tilojen välillä.

Sika- ja siipikarjatalouden tuet irrotetaan tuotannosta vuoden 2009 alusta lukien samoin perustein kuin tukialueilla A ja B. Pohjoisen tuen alueella otetaan myös käyttöön sika- ja siipikarjatalouden rakennemuutoskorvaus. Tuki jouduttiin irrottamaan tuotannosta, koska
koko EU-jäsenyyden ajan sika- ja siipikarjatalouden tuotanto on kasvanut. Tähän asti komissio on hyväksynyt tuotantosidonnaiseen tuen maksamisen, mutta tukea saavaa tuotantomäärää on jouduttu alentamaan kertoimella. Maidossa ja naudassa ei ole vastaavaa ongelmaa, koska molemmilla sektoreilla tuotanto on jäänyt asetettuja rajoitteita pienemmäksi.

Maidon tukijärjestelmä muuttuu pohjoisen tuen alueella kiintiökauden 2009/2010 alusta (1.4.2009) lukien. Komission päätös ei enää edellytä tuen maksun rajaamista tilakohtaisten kiintiöiden määrään. Kansallisesti on tarkoitus ottaa käyttöön tilakohtaisten maitokiintiöiden tasausjärjestelmä, jossa tilakohtaisten maitokiintiöiden alitukset ja ylitykset voitaisiin tasata pohjoisen tuen rajoitteiden rajoissa. Valtioneuvoston on tarkoitus päättää maidon tukijärjestelmästä toukokuun aikana.

Nuoren viljelijän aloitustukea voidaan korottaa 15 000 eurolla. Lisäksi usean viljelijän yhteishankkeissa investointituen enimmäismäärää koskevat rajat voivat olla yleisiä valtiontukisääntöjä korkeammat. Muutosten jälkeen pohjoisen tuen alueella tukijärjestelmä on näiltä osin yhtenäinen Etelä-Suomeen järjestelmän kanssa.

Tulotukien tuotekohtaisten maksuvaltuuksien yhteismäärä on 398 miljoonaa euroa. Pohjoista tukea voidaan kuitenkin maksaa yhteensä enintään 358 miljoonaa euroa. Maksuvaltuuksien tasoa arvioidaan komission kanssa vuonna 2013 ottaen huomioon yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastuksen yhteydessä sovitun kansallisen lisätuen päättymisen vaikutukset.

Pohjoisen tuen maksettu määrä on jäänyt maksuvaltuutta pienemmäksi. Vuoden 2009 tuotannolle pohjoista tukea arvioidaan maksettavan yhteensä 328,4 miljoonaa euroa. Pohjoista tukea arvioidaan maksettavan yhteensä hieman alle 35 000 tuensaajalle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Esa Hiiva, p. (09) 1605 2657, 040 733 6225

Sirkka-Liisa Anttila