Hyppää sisältöön
Media

Koskinen: Ei liiallista paniikkia EU:n budjettiesityksen vuoksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.6.2011 11.52
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen katsoo, ettei EU:n komission julkistama esitys unionin rahoituskehykseksi anna aihetta paniikkiin. Esitys on odotetun kaltainen kokonaismitoitukseltaan ja ottaa huomioon tiukan taloudenpidon vaatimukset jäsenmaissa. Konkreettiset yksityiskohdat EU:n budjetista ja maatalousuudistuksesta hahmottuvat syksyllä, kun komissio esittää lainsäädäntöehdotuksensa vuoden 2013 jälkeisen politiikan osalta. Esityksestä ei voi vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä tukien kokonaistasosta.

Maatalous säilyy vahvana ja tärkeänä osana unionin politiikkaa, ja maatalouden ja maaseudun kehittämisen kokonaisrahoituksen esitetään säilyvän uudella kaudella lähes nykytasolla. Ruokaturvan edistäminen on aiempaa selkeämpi tavoite ja samalla myös vahva peruste yhteisen maatalouspolitiikan rahoitukselle. Myös EU:n tutkimusrahoituksessa maa- ja elintarviketalous nousee aiempaa selvemmin esiin. Lisäksi rahaa varataan myös poikkeuksellisten maataloussektorin kriisien hoitamiseen.

EU:n suorissa tuissa komission rahoitusesitys ei näytä aiheuttavan Suomen kannalta oleellisia muutoksia vuonna 2014. Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta arvioida tarkempia vaikutuksia Suomelle ennen varsinaisten tukien toimeenpanoehdotusten valmistumista. Suomen tavoitteena uudistuksessa on kehittää EU:n suorista tuista tehokas ja aiempaa oikeudenmukaisempi kokonaisuus.

Suomelle on ensisijaisen tärkeää, että maaseudun kehittämisen toimenpiteillä, kuten LFA- ja ympäristötuilla on riittävä EU-rahoitus ja tarpeitamme vastaava rakenne. Maaseudun kehittämisrahoitusta olisikin perusteltua nostaa tulevalla kaudella. Tähän pyritään EU:n rahoituskehysten ja lainsäädäntöehdotusten jatkovalmistelussa. Samalla on syytä kaikissa yhteyksissä pitää esillä rahoitettavien toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuutta, tehokkuutta ja yksinkertaistamista. Monien hyvien EU-tason ja kansallisten tavoitteiden edistäminen ei saa johtaa päällekkäisyyksiin ja järjestelmän monimutkaistumiseen.

Ministeri Koskisen painottaa, että hallituksen selkeänä tavoitteena on suomalaisen maataloustuotannon ja maaseudun elinvoimaisuudesta huolehtiminen. Siten hallitus pitää ehdottoman tärkeänä, että tulevissa uudistuksissa noudatetaan EU:n huippukokouksissa useasti todettuja linjauksia siitä, että maataloustuotantoa on pystyttävä jatkamaan koko unionissa, myös syrjäisillä ja luonnonolosuhteiltaan vaikeilla alueilla

EU:n ja kansallisten tukijärjestelmien muodostamalla kokonaisuudella pyritään Suomessa ennen kaikkea varmistamaan maatalouden toiminta- ja kehittämisedellytykset myös jatkossa. Kansalliset erityistarpeet arvioidaan, kun EU-tason uudistuksen yksityiskohdat ovat tiedossa.

Jari Koskinen