Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriön ehdotus vuoden 2011 talousarvioesitykseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.7.2010 9.56
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa hallinnonalalleen määrärahoja yhteensä 2 830 miljoonaa euroa. Vähennystä on 3,5 miljoonaa euroa vuoden 2010 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Vastaavat valtion tulot ovat 890 miljoonaa euroa, jossa vähennystä on 5 miljoonaa euroa.

Maaseudun kehittäminen
Tavoitteena on maaseudun säilyminen elinvoimaisena kehittämällä maaseutua kilpailukykyisenä asuinympäristönä, yritysten sijoituspaikkana ja asukkaiden työllistäjänä. Lisäksi haasteena on harvaan asutun ja ydinmaaseudun väestökehityksen tasapainottaminen, työllisyyden paraneminen ja elinkeinotoiminnan monipuolistaminen. Määrärahat kasvaisivat noin 20,7 miljoonalla eurolla. Vuosia 2007–2013 koskevan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman maksatukset edistyvät hyvin.

Maatalous
Tavoitteena on maatalouden ja elintarvikeketjun kannattavuuden ja kilpailukyvyn turvaaminen sekä tuotannon jatkuminen koko Suomessa, kotimaisen elintarvikeketjun ja erityisesti kuluttajien arvojen ja odotusten huomioon ottaminen elintarviketuotannossa sekä maataloustuotannon ravinnekuormituksen ja maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. Lisäksi pyritään lisäämään maatalousperäistä bioenergiatuotantoa. Tavoitteisiin pyritään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ja kansallisen tukipolitiikan, tutkimuksen ja neuvonnan keinoin.

Määrärahat alenisivat nettomääräisesti 27,4 miljoonalla eurolla vuoden 2010 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Maaseutuelinkeinotoiminnan korkotuki ja luopumistuki ja -korvaus supistuvat. Toisaalta maatalouden ympäristötukimäärärahat kasvavat noin 10 miljoonalla eurolla ns. terveystarkastuksen uusien toimenpiteiden johdosta. Maatalouden osuus pääluokan määrärahoista on 76,3 prosenttia.

Elintarvikkeiden turvallisuus ja laatu
Tavoitteena on ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden sekä ympäristön suojeleminen, kuluttajiin kohdistuvien riskien vähentäminen sekä eläinten hyvinvoinnin korkean tason ylläpitäminen ja parantaminen. Määrärahat kasvaisivat 1,7 miljoonalla eurolla.

Kala-, riista- ja porotalous
Tavoitteena on kala- ja riistakantojen kestävä ja monipuolinen käyttö. Maa- ja metsätalousministeriön ehdotukseen sisältyy Suomen riistakeskuksen perustaminen. Metsästäjäin keskusjärjestö ja riistanhoitopiirit yhdistetään siihen tehostamaan hallintoa ja vahvistamaan asiakaslähtöisyyttä. Riistanhoitomaksua esitetään nostettavaksi kahdella eurolla. Määrärahat nousisivat 1,7 miljoonalla eurolla. Petoeläinten aiheuttamien vahinkojen korvaustarve kasvaa.

Vesitalous
Tavoitteena on yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä vesitalous. Vesihuollon tukemisessa ensisijaisena tavoitteena ovat alueellisen yhteistyön parantaminen ja vesihuollon turvaaminen erityistilanteissa. Tukea suunnataan edelleen haja-asutusalueilla merkittävästi viemäriverkoston laajentamiseen. Tärkeiden tulvasuojeluhankkeiden tukemiseen varataan rahoitusta. Määrärahat laskisivat 2,8 miljoonaa euroa.

Metsätalous
Tavoitteena on hyödyntää paremmin hakkuumahdollisuuksia lisäämällä kotimaisen aines- ja energiapuun käyttöä, turvata metsien puuntuotannon kestävyys ja metsätalouden kannattavuus sekä turvata metsäluonnon monimuotoisuuden säilyminen. Tavoitteisiin pyritään toteuttamalla Kansallinen metsäohjelma 2015:n toimenpiteitä, jotka on tarkistettu toimintaympäristön muutoksia vastaaviksi.

Määrärahat nousisivat 2,7 miljoonaa euroa. Kemera-tukeen tulisi 2,5 miljoonan euron lisäys metsänhoitotöiden ja energiapuun käytön edistämiseksi. METSO-ohjelman määräraha nousisi 2 miljoonaa euroa.

Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuuri
Tavoitteena on, että kiinteistö- ja maastotietojärjestelmä turvaavat osaltaan yksityisen maanomistuksen sekä kiinteistöjä ja maastoa koskevan tiedon saatavuuden. Määrärahat nousisivat 5,2 miljoonalla eurolla uusjakotoimitusten nopeuttamiseksi.

Henkilöstö
Hallinnonalan henkilöstökiintiö on 5 170 henkilötyövuotta. Henkilöstö vähenee tästä vuodesta 210 henkilötyövuodella. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan osuus valtion tuottavuusohjelman henkilöstövähennyksistä vuoteen 2011 mennessä on 650 henkilötyövuotta. Valtion virastoissa ja laitoksissa vähennystä on 590 henkilötyövuotta ja metsähallinnon valtionapuorganisaatioissa 60. Kaikkiaan vähennys on yli 10 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Vuoden 2011 talousarvioehdotus on laadittu siten, että tuottavuusohjelma toteutuu.

Lisäksi hallinnonalan tehtäviä hoitaa valtion aluehallinnossa noin 1 000 henkilötyövuotta vastaava henkilöstö. Niitä vastaavat määrärahat ovat työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön pääluokissa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Minna-Mari Kaila, p. 040 775 6060
talousjohtaja Hannele Laihonen, p. (09) 160 52181