Hyppää sisältöön
Media

Metsätilojen koon ja rakenteen kehittämishanke alkaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.4.2009 5.51
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut yhteistutkimusvaroista laajan metsätilojen koon ja rakenteen kehittämishankkeen. Hankkeen hakijana on Metsäntutkimuslaitos. Hanke tuottaa konkreettisia toimenpide-esityksiä metsätilojen koon, rakenteen ja uusien omistusmuotojen kehittämiseksi sekä sukupolvenvaihdosten edistämiseksi. Jokaisesta toimenpide-esityksestä tuotetaan poliittisen päätöksenteon tueksi arviointi toimeenpanon vaikutuksista metsäsektoriin ja kansantalouteen. Hanke kestää vuoden 2011 loppuun.

Kehittämishankkeella toteutetaan Kansallista metsäohjelmaa 2015, jossa valtioneuvosto asetti tavoitteeksi metsätilojen koon kaksinkertaistamisen vuoteen 2050 mennessä. Suurempi tilakoko mahdollistaa metsätalouden nykyistä kannattavamman ja suunnitelmallisemman harjoittamisen ja tukee siten myös teollisuuden puunsaantia. Uudet omistusmuodot ja yhteismetsäomistuksen kehittäminen vastaavat muuttuvan metsänomistajakunnan tarpeisiin.

Hankkeen toimenpide-esitykset käsittävät muun muassa verotuksellisia ja lainsäädännöllisiä toimenpiteitä sukupolvenvaihdosten aikaistamiseksi ja tilakoon suurentamiseksi, uusien omistusmuotojen kuten kiinteistö- ja sijoitusrahastojen perustamiseksi ja perikuntamuotoisen metsänomistusajan lyhentämiseksi. Hankkeessa kehitetään myös uusjakokäytäntöjä ja yhteismetsiä omistusmuotona.

Maa- ja metsätalousministeriö asettaa hankkeelle ohjausryhmän, johon tulee edustus muista toimivaltaisista ministeriöistä (oikeus-, valtionvarain- sekä työ- ja elinkeinoministeriöstä), Maanmittauslaitoksesta, Tapiosta, metsäkeskuksista, MTK:sta ja Metsäteollisuus ry:stä. Ohjausryhmä ohjaa hankkeen etenemistä ja päättää toimenpide-esitysten viemisestä poliittiseen jatkovalmisteluun.

Lisätietoja:
metsäneuvos Marja Kokkonen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 525 62 67
vanhempi tutkija Harri Hänninen, Metsäntutkimuslaitos, puh. 040 523 39 07