Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Saimaannorppa on pelastettava

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2009 12.48
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vetoaa erittäin voimakkaasti Saimaan alueen ihmisiin, että he luopuisivat verkkokalastuksesta kesäkuun loppuun asti pelastaakseen tänä keväänä syntyneet kuutit verkkokuolemilta.

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan säädösmuutoksia, joilla tarvittaessa voitaisiin asettaa verkkokalastuskielto saimaannorpan keskeisille elinalueille ajalle
15.4. – 30.6. Verkkokalastuskielto on asetettava, jos vapaaehtoisen suojelun keinot osoittautuvat riittämättömiksi. Parhaillaan selvitetään oikeuskanslerilta, voidaanko mahdollinen verkkokalastuskielto asettaa valtioneuvoston asetuksella, vai vaatiiko kielto lakimuutoksen. Ministeriössä valmistellaan kummankin
vaihtoehdon mukaisia toimia, jotta asiaan on tarvittaessa valmius puuttua.

Tänä vuonna maa- ja metsätalousministeriön asetusaluetta laajennettiin noin 400 neliökilometrillä, koska tuoreimpien tutkimustulosten mukaan norpat liikkuvat aiemmin tiedettyä laajemmilla alueilla. Ministeriö aikoo asettaa seurantaryhmän, jonka yhtenä tehtävänä on selvittää, onko asetusaluetta tarpeen laajentaa ensi keväänä.

Seurantaryhmän tehtävänä on seurata saimaannorppakannan tilan ja vapaaehtoisten kalastuksenrajoitussopimusten määrän kehittymistä sekä tehdä esitys tarvittavista toimenpiteistä tilanteen parantamiseksi. Seurantaryhmä arvioi saimaannorpan suojelemiseksi tehtyjen kalastuksen säätelytoimenpiteiden vaikutuksia saimaannorpan suojelutavoitteiden toteutumiseen sekä alueen kalatalouteen.

Maa- ja metsätalousministeriön ja Metsähallituksen yhteistyönä on tänä keväänä toteutettu laaja tiedotuskampanja, jossa vedottiin välttämään verkko- ja täkykoukkukalastusta Saimaalla 15.4. – 30.6. Järjestettyihin kahdeksaan yleisötilaisuuteen osallistui noin 350 kuulijaa. Yleisötilaisuuksien lisäksi tiedotuskampanjaa toteutettiin mm. radio- ja lehtimainontana, lähettämällä alueen 10 000 vapaa-ajankalastajalle kirje ja tiedottamalla asiasta. Vastaava tiedotuskampanja tehtiin ensimmäistä kertaa viime vuonna.

- Saimaannorppa ei säily yksinomaan lakeja ja kieltoja asettamalla. Kaikkein ratkaisevinta saimaannorpan suojelussa ovat Saimaalla kalastavien ihmisten asenteet, muistuttaa ministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Minna-Mari Kaila, puh. 040 775 60 60