Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Leppä: Luomuohjelman päivitys käynnistyy keväällä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2018 10.00
Tiedote
Ministeri Leppä: Luomuohjelman päivitys käynnistyy keväällä

Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää luomuohjelman päivityksen voimassa olevan ohjelman arvioinnilla ja kutsumalla luomualan edustajat lähitulevaisuudessa koolle, kertoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä videotervehdyksessään, joka esitettiin Tampereella Luomuliiton järjestöpäivässä 6.4.2018.

Uusi ohjelma on tarkoitus rakentaa vahvasti nykyisen, vuosille 2013-2020 laadittu luomuohjelman pohjalle.

– Nykyisen ohjelman suuntaviivojen mukaisesti luomutuotanto ja luomutuotteiden kulutus ovat lisääntyneet ilahduttavasti, kiitti ministeri Leppä puheessaan.

Tuloksia nykyisen luomuohjelman arvioinnista voidaan odottaa loppukesän-alkusyksyn aikana.

– Sen jälkeen pystymme paremmin yhdessä arvioimaan, millaisia tavoitteita ja toimenpiteitä tarvitaan tulevaisuudessa. Ajatuksemme on, että ohjelmaa rakennetaan tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa työpajoissa.

Tältä pohjalta ministeriö valmistelee ohjelman, joka lähtee lausunnoille alustavasti vuoden 2019 alussa. Tavoitteena on saada uusi ohjelma valmiiksi keväällä 2019.

– Uskon, että hyvässä yhteistyössä löydämme luomun seuraavat kehittämisaskeleet ja pystymme vastaamaan kuluttajien kasvavaan kysyntään, painotti Leppä.

”Luomun kysyntä kasvaa nyt nopeasti”

Ministeri totesi luomun kysynnän kasvavan nyt nopeasti niin EU-maissa kuin muuallakin ja arvioi luomutuotannon olevan erinomainen keino lisätä myös suomalaisen ruokaketjun lisäarvoa ja parantaa ympäristön tilaa sekä eläinten hyvinvointia kuluttajille ymmärrettävällä tavalla.

– Suomalaisen ruokakaupan hyllyllä ja ruokapöydissä on tilaa niin tavanomaisille, kuin luomutuotteille. Kuluttajan ymmärtämä lisäarvo on avain myös maatalouden paremmalle kannattavuudelle. Tämä on minulle viljelijänä ja ministerinä erityisen tärkeää.

Leppä arvioi luomutuotannolla olevan myös suunnannäyttäjän rooli tärkeiden ympäristökysymysten, kuten monimuotoisuuden säilyttämisen ja kiertotalouden kehittämisen sekä ilmastonmuutoksen torjunnan osalta.

– Nämä lienevät keskeisiä teemoja myös CAP-esityksissä, joita odotamme komissiolta toukokuun lopulla.

Eläimet ja kasvit Jari Leppä Luomu Maaseutu Ruoka ja maatalous Tiedote Tutkimus ja kehittäminen