Ministeri Leppä: Neonikotinoidien kielto vie pohjaa kotimaisen sokerin tuotannolta
Neonikotinoidien käytön rajoitus on pettymys Suomelle ja erityisesti kotimaiselle sokerintuotannolle, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Ministeri kommentoi 27.4.2018 EU:ssa tehtyä äänestyspäätöstä, jossa hyväksyttiin komission esitys rajata siementen peittausaineena käytettyjen neonikotinoidien käyttö kasvihuoneisiin.
– Neonikotinoidit ovat vaikeita aineita, mutta näin laajaa kieltoa Suomi ei pitänyt millään tavalla perusteltuna. Olisimme toivoneet, että riskejä olisi tarkasteltu kasvikohtaisesti, toteaa ministeri Leppä.
Suomi pyrki ennakkoon tuomaan esiin ehdotetun neonikotinoidikiellon ongelmallisuuden sokerintuotannon kannalta, ja esitti, että neonikotinoidivalmisteiden käyttöä siementen peittausaineena olisi voitu jatkaa sokerijuurikkaan kohdalla. Juurikas ei kukkimattomana houkuttele pölyttäjiä, eivät myöskään sen jälkeen Suomessa tyypillisesti viljeltävät viljat.
– Nyt tehty päätös lisää sokerijuurikkaan viljelyn epävarmuutta ja nostaa kynnystä viljellä kasvia. Ilman siementen peittausta riski sille, että tuhohyönteisten vuoksi sato menetetään jo keväällä, on iso, painottaa Leppä.
Pölyttäjien suojelun näkökulmasta avomaan viljelyn neonikotinoidikielto ei myöskään ole ongelmaton. EU:n kasvinsuojeluaineiden hyväksymisjärjestelmään kuuluvassa riskinarvioinnissa tarkastellaan vain yhtä ainetta kerrallaan, jolloin haasteena on, että kokonaisvaikutuksista ei synny todellista kuvaa. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston arvion mukaan neonikotinoidien peittauskielto saattaa lisätä vesieliöille, pölyttäjille ja muille hyötyniveljalkaisille myrkyllisten pyretroidien kasvustoruiskutusten määrää pelloilla.
Suomen kannalta päätös tarkoittaa neonikotinoidien käytön loppumista öljykasvien viljelyn lisäksi myös sokerijuurikkaan, perunan, syysvehnän ja rukiin viljelyssä sekä lisäksi metsäpuiden taimien käsittelyssä taimitarhoilla.
– Kokeet korvaavien valmisteiden löytämiseksi ovat alkaneet, mutta ratkaisun löytyminen vie aikansa. Toimijoilla on mahdollisuus hakea poikkeuslupaa, kuten öljykasvipuolella on tehty, muistuttaa Leppä.
Lisätietoja:
erityisavustaja Risto Lahti, p. 050 565 0424