Hyppää sisältöön
Media

MMM:n hallinnonalan aluestrategia 2009

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2009 10.23
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan aluestrategia vuosille 2009–2012 luovutettiin tänään ministeri Sirkka-Liisa Anttilalle. Strategiassa on arvioitu laajan hallinnonalan alueellisia vaikutuksia, linjattu yhteisiä tavoitteita ja koottu joukko yhteisiä hankkeita tasapainoisen alueellisen kehittämisen tueksi.

Hallinnonalan toiminnassa korostuu luonnonvarojen käyttö ja niistä huolehtiminen sekä monipuolinen läsnäolo alueilla. Perusarvoina pidetään alueiden erityispiirteiden ja asiakasryhmien tarpeiden tunnistamista, yhteistyötä ja asiakasvastuuta, hajautettujen ja paikallisten ratkaisujen ja verkostoitumiseen perustuvien mallien edistämistä.

Alueellisen kehittämisen tavoitteiksi asetetaan se, että voimme hallinnonalan eri keinoja käyttäen:

- tukea kilpailukykyä ja kehityksen edellytyksiä kaikilla alueilla
--- toimintamme kohteena on erityisesti maaseutu ja sen monipuolinen elinkeinotoiminta
--- suuntaamme tutkimusta sekä muita resursseja alueiden kehittämispotentiaalin vahvistamiseen

- säilyttää hallinnonalan palvelukyky ja palveluiden saavutettavuus koko maassa

- lisätä aktiivista yhteistyötä alueiden luonnonvarojen käytön ja hoidon turvaamiseksi sekä maaseudun elämänlaadun kehittämiseksi.

Aluestrategia konkretisoituu strategisiin hankkeisiin, joilla tartutaan keskeisiin yhteisiin ongelmiin tai kootaan voimavaroja potentiaalisen kasvun taakse. Ministeriö asettaa seuraavat 8 strategista yhteistyöhanketta: luonnonvara-ala tulevaisuuden työpaikkana, hallinnollisen taakan vähentäminen, maaseutu- ja luontomatkailun kehittäminen, ympäristönhoito ja maaseutumaisema julkishyödykkeenä, alueiden käytön suunnittelun yhteistyömenettelyjen kehittäminen, herkkien ja ääreisten alueiden elinkeinojen ja kulttuurin kehittäminen, aluetilastointi ja maaseutualueiden kehityksen seuranta sekä alue- ja maaseutuvaikutusten arviointi.

Strategiaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä hallinnonalan toimijoita ja asiakkaita kuullen eri yhteyksissä. Strategia-asiakirjaan sisältyy myös tiiviit kuvaukset alueittain hallinnonalan toimijoiden näkökulmasta, hallinnonalan toimintaympäristön tilasta sekä toimialan kehityksestä hallinnonalan eri politiikkasektoreilla.

Ministeriöiden aluestrategiatyö pohjautuu alueiden kehittämislakiin. Lain tavoitteita tarkennetaan hallituskausittain valtioneuvoston päätöksellä valtakunnallisista alueiden kehittämisen tavoitteista. Kymmenen aluekehittämisen kannalta keskeisintä ministeriötä laativat omien hallinnonalojensa aluekehittämisstrategiat, joilla osaltaan toteutetaan valtioneuvoston aluepoliittista tavoitepäätöstä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

neuvotteleva virkamies Sirpa Karjalainen, p (09) 160 52901, 040 5246112
ylitarkastaja Laura Jänis, p. (09) 160 54256
suunnittelija Marianne Selkäinaho, p. (09) 160 54334