Hyppää sisältöön
Media

Muutettu esitys pienpuun energiatueksi edesauttaa Suomea saavuttamaan uusiutuvan energian tavoitteensa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.6.2012 12.43
Tiedote -

Viime kuukausina on luonnosteltu muutoksia pienpuun energiatukijärjestelmään. Esitys muutetusta tukijärjestelmästä toimitetaan komissioon lähiviikkoina. Pienpuun energiatuen maksatuspistettä muutetaan komission edellyttämällä tavalla. Tämän myötä uudeksi tukitasoksi esitetään 5 € kiintokuutiometriä kohti, mikä vastaa kahta euroa haketettua irtokuutiota kohti. Tuettavien pienpuuhake-erien tulee olla lähtöisin nuoren metsän hoitokohteilta tai ensiharvennuksilta kuten aiemminkin.

Uutena elementtinä on pienpuuerien korjuukohteille asetettava jäävän puuston läpimitta. Korjuukohteelle jäävän puuston keskiläpimitan tulee olla rinnankorkeudelta mitattuna alle 18 cm. Samalla poistuu aiempaan esitykseen sisältynyt nk. tukileikkuri eli korjatulle energiapuumäärälle asetettu hehtaarikohtainen enimmäismäärä. Järjestelmän muutokset käsiteltiin 4.6.2012 ilmasto- ja energiapoliittisessa ministeriryhmässä.

Komissio ilmoitti keväällä, että pienpuun energiatukijärjestelmä ei sovellu valtiontuen suuntaviivoihin siinä muodossa kuin Suomi oli sitä esittänyt. Komission mukaan tuen maksatuksen pitää tapahtua lähempänä energiantuotantopistettä kuin mitä alun perin oli esitetty. Alkuperäisen esityksen mukaan tukea olisi voinut hakea kun energiapuuerä oli korjattu metsästä. Uudessa mallissa tukea voi hakea vasta kun pienpuuerä on haketettu.

− Maksatuspisteen muutoksesta huolimatta pienpuun energiatuki luo jatkossakin edellytyksiä pienpuun korjuulle ja hyödyttää myös metsänomistajia, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Komissiolta saatujen kannanottojen perusteella on myös linjattu, että tuettavien erien käyttökohteena tulee olla sähkön- tai lämmöntuotanto. Tämä tarkoittaa, että tukea ei maksettaisi pienpuuhakkeelle, jota käytettäisiin raaka-aineena esimerkiksi liikenteen biopolttoaineiden tuotannossa.

Tukijärjestelmään esitettävät muutokset tarkoittavat, että myös pienpuun energiatukea koskevaa lakia tulee muuttaa. Lakimuutosten valmistelu käynnistetään syksyllä, kunhan komissiolta on saatu tarkemmat näkemykset nyt esitettävän järjestelmän soveltuvuudesta valtiontuen suuntaviivoihin. Komission käsittelyn kestoa on vaikea ennakoida, joten tällä hetkellä ei ole mahdollista esittää arviota milloin tukijärjestelmä tulee voimaan.

Kuten aiemminkin oli kaavailtu, pienpuun energiatukijärjestelmä tulee korvaamaan nykyisen kemeran energiapuun korjuutuen. Pienpuun energiatukea koskevan lain ja kestävän metsätalouden rahoituslain (kemera) muutosten on tarkoitus astua voimaan samanaikaisesti. Toistaiseksi energiapuun korjuuta tuetaan nykyisen kemera-lain nojalla.

Metsähakkeella on tärkeä rooli siinä, että Suomelle asetetut uusiutuvan energian tavoitteet saavutetaan. Tavoitteena on, että vuonna 2020 metsähakkeella tuotettaisiin 25 terawattituntia energiaa, mikä on lähes 19% uusiutuvan energian määrästä. Pienpuuhakkeen osuus uusiutuvasta energiasta olisi tuolloin arviolta seitsemän prosenttia. Nuorten metsien hoitokohteilta ja ensiharvennuksilta korjattavan pieniläpimittaisen energiapuun tukijärjestelmillä on keskeinen rooli siinä, että asetetut tavoitteet saavutetaan.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Tiina Rytilä, puh. 0295 16 2132
metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen, puh. puh. 0295 16 2447

Jari Koskinen