Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto linjasi LFA-uudistuksen pääperiaatteet

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2009 7.49
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto hyväksyi tänään päätelmät LFA-uudistuksesta ja laatupolitiikasta. Lounaalla maanantaina ministerit keskustelivat maitomarkkinoiden tilanteesta EU:ssa.

Maatalousneuvosto hyväksyi päätelmät luonnonhaitta-alueiden (LFA) tukijärjestelmän uudistamisesta. Neuvoston päätelmät selventävät ja linjaavat huhtikuun neuvostossa esitellyn komission tiedonannon periaatteita. Tiedonannossa esitellään ilmastoon ja maaperään liittyviä kriteereitä, joiden perusteella jäsenmaiden tulee testata esitetty malli LFA-alueiden määrittämiseksi. Kriteerit ovat kylmä ilmasto ja lämpöstressi sekä maaperään liittyvät kuivuus, rakenne ja kivisyys, juurisyvyys, kemialliset ominaisuudet, kosteustasapaino ja kaltevuus. Jäsenmaat lähettävät komissiolle tammikuun loppuun 2010 mennessä kartat kriteerit täyttävistä tukikelpoisista alueista. Komission varsinaisten lainsäädäntöehdotusten käsittely alkaa vasta tämän jälkeen vuonna 2011.

Suomelle LFA-tuki on yksi keskeisimmistä tukijärjestelmistä. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan pohjoinen ilmasto osoittaa selkeästi, että koko Suomi on maatalouden kannalta epäsuotuisaa aluetta. Kasvukausi on lyhyt ja tehoisa lämpösumma alhainen. Alhainen lämpötila on komission esittämistä kriteereistä Suomelle soveltuvin.

Maatalousneuvosto antoi päätelmät myös EU:n laatupolitiikasta. Komissio antoi asiasta tiedonannon toukokuun lopulla. Komission mielestä tiedottamista on parannettava ja laatupolitiikan välineiden johdonmukaisuutta on lisättävä. Lisäksi eri järjestelmien ja tuotteiden merkintöjä koskevat termit on tehtävä helpommiksi ymmärtää. Lainsäädäntöehdotuksia asiasta odotetaan vasta vuoden 2010 puolella.

Tšekin puheenjohtajakaudella on jatkettu keskustelua EU:n maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Asiassa ei päästy yhteiseen näkemykseen, joten puheenjohtajamaa esitteli vain yleisellä tasolla olevat puheenjohtajan päätelmät asiasta. Linjauksia vuoden 2013 jälkeisestä maatalouspolitiikasta odotetaan kesällä 2010 komission tiedonannon muodossa.

Neuvosto saavutti poliittisen yhteisymmärryksen asetuksesta, jolla suojellaan tuotantoeläimiä lopettamisen yhteydessä. Asetusta on ryhdyttävä soveltamaan 1.1.2013 alkaen ja se korvaa eläinten suojelusta teurastus- tai lopettamishetkellä annetun direktiivin 93/119/EY. Uudistus on tarpeen, koska olosuhteet ja menetelmät ovat kehittyneet. Uudella lainsäädännöllä yhdenmukaistetaan sallitut tainnutusmenetelmät, selvennetään toimijoiden vastuuta, parannetaan henkilökunnan ammattitaitoa sekä korjataan puutteita eläinten hyvinvoinnissa niitä lopetettaessa.

Kalastusasioita käsitellään neuvostossa tiistaina. Esillä ovat päätelmät vesiviljelystä, kalastuksen valvonta ja alustava keskustelu ensi vuoden kalastuskiintiöistä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. (09) 1605 3302, 040 775 6060
apulaisosastopäällikkö Riitta Heinonen, (09) 1605 3337, 050 367 1040 (eläinten lopettaminen)
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, p. (09) 160 53162, 040 039 2011 (kalastusasiat)

Sirkka-Liisa Anttila