Hyppää sisältöön
Media

Paikkatietoinfrastruktuurin kehittämiseen vauhtia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2009 9.27
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään torstaina 11.6.2009 päättänyt esittää, että Tasavallan presidentti vahvistaisi lain paikkatietoinfrastruktuurista. Lain pääasiallisena tarkoituksena on panna täytäntöön Euroopan yhteisön paikkatietoinfrastruktuurin perustamisesta annettu niin sanottu INSPIRE-direktiivi. Lain on määrä tulla voimaan 17.6.2009.

Paikkatietoinfrastruktuurilain tarkoituksena on yhtenäistää viranomaisten hallussa olevien paikkatietoja sisältävien tietovarantojen hallintaa, kehittää tietopalveluita, lisätä viranomaisten välistä tietoyhteistyötä ja luoda edellytyksiä entistä monipuolisempien karttapohjaisten kansalaispalveluiden syntymiselle. Lain soveltamisalaan kuuluvat tietyt viranomaisten hallussa olevat julkiset paikkatietoaineistot, jotka liittyvät mm. liikenneverkkoihin, suojeltuihin alueisiin, kiinteistöjaotukseen, maaperään ja mineraalivaroihin. Soveltamisalaan kuuluvista aineistoista tullaan säätämään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella alkusyksyllä 2009.

Paikkatietoinfrastruktuurilaki perustuu hajautettuun toimintamalliin, jossa lain soveltamisalaan kuuluvia paikkatietoaineistoja hallinnoivat viranomaiset pitkälti itse vastaavat monista toimenpiteistä. Viranomaisten on valmistettava aineistoja kuvaavat ns. metatiedot, laadittava aineistoista yhteiskäyttöön soveltuva versio ja huolehdittava siitä, että yhteiskäyttöinen aineisto on saatavissa tietoverkossa aineistojen katselua ja siirtämistä varten. Yhteiskäyttöinen aineisto on lain mukaan annettava muiden viranomaisten käyttöön silloin, kun tämä on tarpeen viranomaisen tehtävien suorittamiseksi. Aineisto on annettava rajoitetusti myös toisten jäsenmaiden ja tiettyjen kansainvälisten yhteisöjen käyttöön.

Paikkatietoaineistoja kuvaavan metatiedon tulee lain mukaan olla maksutonta. Samoin Euroopan yhteisön elimille yhteisön ympäristölainsäädännön mukaisten raportointivelvollisuuksien täyttämiseksi toimitettavien paikkatietoaineistojen tulee direktiivin periaatteiden mukaisesti olla maksuttomia. Muita osin mm. viranomaisten välisessä tietojenvaihdossa sovellettaisiin voimassa olevaa maksuperusteita määrittelevää lainsäädäntöä. Laki sisältää lisäksi säädöksiä käytön ehdoista ja sähköisestä asioinnista sekä yhteistoiminnan ja toimeenpanon seurannan järjestämisestä.

Paikkatietoinfrastruktuurin toimivuutta ja yhtenäisyyttä varmistavista tukipalveluista vastaa maanmittauslaitos. Näitä mm. neuvontapalveluita voivat halutessaan käyttää myös muut kuin lain soveltamisalaan kuuluvia aineistoja hallinnoivat viranomaiset. Maanmittauslaitos vastaa myös metatietojen käyttöön perustuvan direktiivin edellyttämän hakupalvelun toteuttamisesta.

Laki paikkatietoinfrastruktuurista tulee voimaan 17.6.2009. Lakia täydennetään alkusyksyllä valtioneuvoston asetuksella, jossa määritellään tarkemmin soveltamisalaan kuuluvat viranomaiset ja aineistot, toimeenpanon aikataulut, tukipalvelut, yhteistoimintaelimen tehtävät ja seurannan järjestäminen. Kansallisen asetuksen rinnalla sovelletaan Euroopan komission johdolla valmisteltuja ja osin jo voimaan tulleita lukuisia toimeenpanosääntöjä. Lain mukaisen paikkatietoinfrastruktuurin toimeenpano ajoittuu vaiheittain vuosille 2010 – 2019.

Viranomaisille aiheutuu kustannuksia mm. aineistojen kuvaamisesta ja hallinnasta sekä uusien palveluiden toteuttamisesta. Merkittävä osa näistä toimista voidaan kuitenkin siirtymäaikojen puitteissa yhdistää muuhun tietotekniseen kehittämistyöhön, mistä syystä organisaatiokohtaiset kustannukset jäävät pääsääntöisesti pieniksi. Toimiva aikkatietoinfrastruktuuri voi tuottaa parhaimmillaan yli 10 miljoonan euron vuotuisen hyödyn julkiselle hallinnolle ja muille toimijoille. Uusien palveluiden avulla voidaan parantaa toiminnan laatua monilla eri toimialoilla ja tuottaa hyötyjä myös kansalaisille. Esimerkkinä näistä hyödyistä on erilaisten kartta- ja reittipalveluiden laaja käyttö.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
neuvotteleva virkamies Antti Vertanen, p. (09) 160 52504