Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen luonnonhaittakorvauksesta ja ympäristötuesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2009 11.26
Tiedote -

Ympäristötuen vaikuttavuutta tehostetaan vesiensuojelua ja luonnon monimuotoisuutta lisäävien erityistukisopimusten kautta. Tänä vuonna viljelijät voivat hakea kaikkia erityistukisopimuksia. Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen luonnonhaittakorvausten, maatalouden ympäristötuen, eläinten hyvinvointituen ja ei-tuotannollisten investointien hakemisesta vuonna 2009.

Hyväksytyn asetuksen nojalla viljelijän on mahdollista antaa tänä vuonna myös uusi sitoumus luonnonhaittakorvauksesta, maatalouden ympäristötuen perus- ja lisätoimenpiteistä tai eläinten hyvinvoinnin tuesta. Luonnonhaittakorvauksen ja ympäristötuen sitoumukseen sisällytettävän peltoalan on oltava kyseisessä tuessa tukikelpoista. Ei-tuotannollisten investointien tukea voi hakea monivaikutteisten kosteikkojen perustamiseen tai arvokkaiden perinnebiotooppien alkuraivaukseen. Tukijärjestelmät sisältyvät Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2007-2013.

Luonnonhaittakorvausta tai ympäristötukea koskeviin sitoumuksiin voi hakea tukikelpoisiksi eräitä uusia peltoaloja. Tällaisia ovat vuoden 2002 jälkeen maatalouden luopumisjärjestelmien viljelmättömyyssitoumuksista vapautuneet viljelykelpoiset peltoalat ja pienet, enintään 0,05 hehtaarin suuruiset peruslohkojen reunojen oikaisut, entisten peltosaarekkeiden alat tai kantokasojen alla olleet alat ja vastaavat alat. Myös yli 65-vuotiailta viljelijöiltä tulevia peltoaloja ja uusjakotoimituksissa saatuja aloja voidaan hyväksyä tukikelpoisiksi.

Asetuksessa määritellään ne maatalouden ympäristötuen erityistukisopimukset, joita voidaan hakea vuonna 2009. Haettavina ovat kaikki erityistukisopimukset eli suojavyöhykkeen perustaminen ja hoito, monivaikutteisen kosteikon hoito, pohjavesialueiden peltoviljely, luonnonmukainen tuotanto, luonnonmukainen kotieläintuotanto, perinnebiotooppien hoito, luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistäminen, alkuperäisrotujen kasvattaminen ja alkuperäiskasvien viljely sekä valumavesien käsittelymenetelmät.

Sopimusta voi hakea myös ravinnekuormituksen tehostettuun vähentämiseen, lietelannan sijoittamiseen peltoon sekä turvepeltojen pitkäaikaiseen nurmiviljelyyn. Haku koskee sekä kokonaan uusia sopimuksia että uuden sopimuksen hakemista päättyvän sopimuksen tilalle.

Luonnonmukaista tuotantoa ja luonnonmukaista kotieläintuotantoa koskeviin sopimuksiin on mahdollista hakea uusia peltoaloja tai, jos lisäpeltoala on huomattava, uutta aiemman luomusopimuksen korvaavaa sopimusta.

Hakulomakkeita saa internet-sivuilta lomake.mmm.fi. Hakuaika päättyy 30.4.2009.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Suvi Ruuska, p. (09) 160 52229, 040 839 6599
maatalousylitarkastaja Sini Wallenius, p. (09) 160 54234, 040 359 3103