Hyppää sisältöön
Media

Verkkokeskustelu kouluhedelmäohjelmasta käynnistyi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.5.2009 8.20
Tiedote -

Valtioneuvoston Ota kantaa -sivustolla on tänään käynnistynyt verkkokeskustelu kouluhedelmäohjelman toteuttamisesta Suomessa. Keskustelussa voi antaa oman mielipiteensä siitä, tarvitaanko Suomessa kouluruokailun lisäksi kouluhedelmäjärjestelmää. Kantaa voi ottaa myös siihen, mikä olisi järjestelmän sopivin kohderyhmä ja toimeenpanija. Sivustolla kysytään myös, miten Suomen omarahoitusosuus tulisi kerätä. Keskustelu on avoinna juhannukseen asti.

Euroopan unioni aikoo toteuttaa kouluhedelmäjärjestelmän, jonka avulla jaetaan välipaloiksi hedelmiä, marjoja tai vihanneksia lapsille kouluissa ja päiväkodeissa. Maa- ja metsätalousministeriö kartoittaa paraikaa, löytyykö Suomesta toimijaa/toimijoita, jotka voisivat toteuttaa kustannustehokkaasti järjestelmää.

Koko EU:ssa lasten ylipaino on kasvava ongelma ja kouluhedelmäjärjestelmä on yksi keino taistella tätä ongelmaa vastaan. Marjoilla, hedelmillä ja vihanneksilla on paljon muitakin positiivisia vaikutuksia terveyteen.

Kouluhedelmäjärjestelmän EU:n kokonaisbudjetti on 90 miljoonaa euroa. Suomen osuus siitä on noin 900 000 euroa. EU-rahoituksen saaminen edellyttää vähintään 50 prosentin omarahoitusosuutta.

Maa- ja metsätalousministeriössä tehtyjen laskelmien mukaan noin kahdella miljoonalla eurolla saataisiin korkeintaan kymmenen hedelmäannosta/lukuvuosi/lapsi, jos mukana ovat koko maan päiväkoti- ja ala-asteikäiset lapset. Hallinnolliset kulut ovat suuret, jos viranomaiset toimeenpanevat järjestelmän. EU:n säädökset mahdollistavat erilaiset alueelliset tai ikäryhmäkohtaiset rajaukset.

Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt aiehaun kouluhedelmäjärjestelmän mahdollisten toteuttajien kartoittamiseksi. Jos Suomi osallistuu järjestelmään, aiehaun tuloksia aiotaan käyttää kansallisen toimeenpanosuunnitelman pohjatietona.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Niina Kauhajärvi, p. (09) 1605 4274

Sirkka-Liisa Anttila