Hyppää sisältöön
Media

Villikanien pyyntiä halutaan tehostaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.5.2009 5.56
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle ehdotuksen metsästysasetuksen muutoksesta, jolla villikanien pyyntiä voitaisiin tehostaa. Asetusehdotuksen mukaan villikanin pyynnissä olisi jatkossa mahdollista käyttää elävänä pyytävää loukkua. Tämän lisäksi pienoiskiväärin tai nykyistä pienempikaliiperisen haulikon käyttö olisi sallittua. Nykyisin edellä mainitut menetelmät vaativat poikkeusluvan.

Myös villikanin rauhoitusaikaan ehdotetaan muutoksia. Rauhoitusaikaa esitetään lyhennettäväksi nykyisestä 1.3. – 31.8. siten, että rauhoitus alkaisi vasta 1.5. ja loppuisi 31.8.

Muutoksilla mahdollistetaan villikanikannan rajoittaminen metsästämällä alueilla, joiden metsästysoikeuden haltija on antanut pyyntiin luvan. Nykytilanteessa kaupunkialueella ei voi harjoittaa tehokasta villikanien metsästystä kannan rajoittamiseksi ilman poikkeuslupia metsästysasetuksen säännöksistä. Villikanikannan kasvaessa ja levittäytyessä pyyntiä tulisi pystyä harjoittamaan yhä laajemmalla alueella.

Villikanikanta on kasvanut räjähdysmäisesti Helsingissä 2000-luvun taitteesta lähtien. Pääkaupunkiseudulla villikanikanta leviää ja vankistuu ja levinneisyys yltää jo Kehä III:n ulkopuolelle sekä Espoossa että Vantaalla. Helsingin villikanikannan arvioitiin syksyllä 2008 olevan 7000 yksilön luokkaa. Kanien todellista määrää koko levinneisyysalueella on vaikea arvioida.

Helsingissä kanikanta on runsastuessaan ja uusille alueille levitessään aiheuttanut hyvin merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Tuhoutuneiden puistokasvien ja puiden arvo pelkästään Helsingin kaupungin omistamilla alueilla on satoja tuhansia euroja ja vahingot ovat edelleen kasvussa. Kanit aiheuttavat merkittäviä vahinkoja myös hautausmailla kaivamalla hautoja ja hautakivien perustuksia sekä syömällä kasveja.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Sami Niemi, puh. 0400 238 505

Sirkka-Liisa Anttila