Hyppää sisältöön
Media

Ota iisisti -kampanja muistuttaa ympäristöystävällisistä valinnoista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2016 10.05
Tiedote

Ruuan ympäristövaikutukset ovat merkittäviä: viidennes kulutuksemme ilmastovaikutuksista ja jopa 40 prosenttia kulutuksemme muista ympäristövaikutuksista aiheutuvat ruuasta. Jokainen meistä voi ruokavalinnoillaan vaikuttaa omaan ympäristökuormaansa. Ympäristöystävälliseen ruokavalioon siirtyminen ei edellytä mittavaa ruokaremonttia, muistuttaa maa- ja metsätalousministeriön ja Luonnonvarakeskuksen Ota iisisti -kuluttajakampanja, joka toteutetaan yhteistyössä elintarvikealan ja sen sidosryhmien kanssa.

Ympäristöystävällisemmän ruokavalion puolesta puhuvalla kampanjalla halutaan aktivoida myös alan ammattilaisia ja mediaa. Kampanjan ydinviestit pohjaavat tutkimukseen, ja niitä on työstetty alan, sen sidosryhmien ja tutkijoiden yhteistyönä. Viesteihin on koottu tutkimusten mukaiset, keskeisimmät keinot vähentää omaa ympäristökuormaa. Viesteissä on huomioitu myös suomalaiset ravitsemussuositukset.

– Luke on tutkinut jo pitkään koko ruokaketjun ympäristövaikutuksia. Tämän kampanjan tarkoituksena on kertoa niistä tuloksista, joita kuluttajat voivat hyödyntää omissa ruokavalinnoissaan, kertoo hankkeen tutkija Hannele Pulkkinen Luonnonvarakeskuksesta.

– Tutkimusten mukaan pienetkin muutokset omassa ruokavaliossa voivat merkittävästi vähentää omaa ympäristökuormaa. Tärkeintä on, että pieniä hyviä valintoja tehdään päivittäin, Pulkkinen sanoo.

– Tutkittua tietoa ruuan ympäristövaikutuksista tarvitaan. Kampanjalla haluamme lisätä kuluttajien tietoisuutta niistä yksinkertaisista tavoista, joilla voi vaikuttaa, sanoo ylitarkastaja Petri Koskela maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kampanjan ydinviestit:

  • Lisää monipuolisesti juuresten, marjojen, vihannesten, kasviproteiinien, hedelmien ja täysjyväviljatuotteiden osuutta ruokavaliossasi. Näin voidaan vähentää ruokavalion ympäristövaikutuksia jopa 20–30 prosenttia.
  • Vältä ruokahävikkiä. Suomalaiset kotitaloudet heittävät pois syömäkelpoista ruokaa noin 140 miljoonaa kiloa vuodessa, joka on noin kuusi prosenttia ostetusta ruuasta. Nelihenkinen perhe heittää keskimäärin 100 kiloa eli noin 300 euron arvosta ruokaa roskiin.
  • Tee parempia päivittäisiä ruokavalintoja, sillä pienillä asioilla on valtava vaikutus. Päivittäiset ruokarutiinit, ruokavalinnat ja niistä syntyvä ruokavalio ratkaisevat lopulta oman ruuankulutuksen ympäristöystävällisyyden.

 
Kampanjan on suunnitellut mainostoimisto Måndag, ja se toteutetaan sosiaalisessa mediassa 24.10.–6.11.2016. Kampanjan vaikuttavuutta tullaan arvioimaan kuluttajakyselyillä. Kampanja on osa vuonna 2009 alkanutta Climate Communication -hankkeiden sarjaa, josta nyt on käynnissä kolmas vaihe.

Kampanjasivuilta osoitteesta www.luke.fi/otaiisisti löytyvät kaikkien käyttöön tarkoitetut kampanjamateriaalit. Sosiaalisessa mediassa kampanja löytyy tunnisteella #OtaIisisti.
 
Lisätietoja:
ylitarkastaja Petri Koskela, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 382 (25.10. alkaen)
tutkija Hannele Pulkkinen, Luonnonvarakeskus, p. 0295 326 446

Ruoka ja maatalous