Hyppää sisältöön
Media

Pienvesille apua yhdessä – Helppi tukee pienvesikunnostajien työtä

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 5.12.2023 13.07
Uutinen
Vesistökunnostajia lammen ympärillä.

Yhdessä oppimista, kunnostajien kohtaamisia ja kädet vesissä työtä pienvesien puolesta. Tämän kaiken mahdollistaa Helppi-hanke eli Helmi-ohjelman pienvesi- ja rantaluontoverkosto.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vetämä Helppi-hanke koordinoi ja tukee Helmi-ohjelman pienvesi- ja rantaluontokunnostustöiden toimeenpanoa valtakunnallisesti.

”Autamme erityisesti ELY-keskuksia pienvesikunnostusten käytännön työssä alueillaan. Selvitämme, millaisia haasteita heillä on, ja millaista tietoa ja aineistoja he tarvitsevat työnsä tueksi. Lisäksi järjestämme koulutuksia ja vertaisoppimistilaisuuksia alueilla ja koordinoimme kunnostusoppaiden tuottamista”, kertoo hankkeen koordinaattori, tutkija Mari Annala Sykestä.

Hankkeen piiriin kuuluu erilaisten pienvesien kunnostuksia – mukana ovat purot, lähteet, fladat ja kluuvit sekä lammet. Lisäksi kunnostukset kattavat sisävesien ja Itämeren rantaluontokohteita. Pienvesien ja rantojen tila on heikentynyt erityisesti maankäytön muutosten ja vesirakentamisen seurauksena, ja pienvesien luontotyypit ovat suurelta osin uhanalaisia. Helmi-ohjelmassa tavoitteena onkin kunnostaa jopa 200 pienvesikohdetta.

Helppi-hankkeessa kehitetään parhaillaan pienten virtavesien tilan arviointia ja selvitetään edellytyksiä perustaa Helmi-ennallistamiskohteiden seurantaverkosto. ”Meillä on tekeillä myös selvitys, jossa koostamme tietoa erilaisista rantaluontotyypeistä ja niiden kunnostustarpeista”, Annala sanoo.

Verkostoituminen on välttämätöntä ennallistamistyössä

”Jotta ennallistaminen olisi pienvesiluonnon kannalta mahdollisimman vaikuttavaa, on käytännön töitä tekevien päästävä verkostoitumaan hyvin ja jakamaan tietoa tehokkaasti keskenään. Näen, että työmme kohtaamisten järjestäjänä ja verkoston kokoajana on tässä erityisen tärkeää”, Annala pohtii.

Tilaisuuksia ja tapaamismahdollisuuksia onkin hankkeen puitteissa järjestetty moneen tarpeeseen. Esimerkiksi virtuaalisessa Pienvesi-kahvilassa konsultit, järjestöt ja viranomaiset kohtaavat ajankohtaisten tietoiskujen äärellä ja pääsevät keskustelemaan yhdessä. Alueilla järjestetään myös koulutuksia, joissa ollaan konkreettisesti kädet savessa – tai vedessä – maastossa.

Kaikki koulutukset ovat avoimia ja niihin ovat osallistuneet esimerkiksi ELYjen ja Metsähallituksen asiantuntijat.

Yhteishenkeä ja oppimismahdollisuuksia pienvesiluonnon puolesta

”Koen, että teemme ja mahdollistamme pienvesikunnostajille konkreettista työtä luonnon monimuotoisuuden eteen. Helmi-ohjelma on luonut yhteishenkeä ja tarjonnut oppimismahdollisuuksia sekä meille että muille toimijoille yhdessä tekemisen kautta”, kertoo Annala.

Parhaita kokemuksia ovat hänen mukaansa verkoston kasvokkaiset tapaamiset eri puolilla Suomea. ”Muiden alan asiantuntijoiden ja käytännön tekijöiden kohtaaminen on tärkeää, mutta myös hauskaa. Ollaan sitten saunassa, paljussa, tai pienvesien äärellä”, hän iloitsee.

Annalan omaa sydäntä lähinnä ovat purot, sillä hän on taustaltaan purotutkija. ”Olen tehnyt paljon tutkimusta Koillismaalla, ja alueen puroluonto on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Kun löydän luonnontilaisen pienveden, on se aina sykähdyttävä kokemus!”