FI SV EN

Vastuullinen ruokaketju

Suomalainen ruokaketju tarjoaa kuluttajalle laajan valikoiman turvallisia ja korkealaatuisia tuotteita ja palveluita. Ruokaketju koostuu koko elintarvikealasta. Tuottajat, teollisuus, kauppa, ruokapalvelut, kuluttajat, neuvonta ja hallinto luovat yhdessä maastamme vahvan elintarvikkeiden laatumaan. Ruokaketju kehittää toimintaansa yhteistyössä: koko ketju toimii asiakaslähtöisesti ja kilpailukykyisesti etsien ja toteuttaen uusia vastuullisuutta parantavia toimenpiteitä.

Julkiset hankinnat ja vastuullisuus

Hallitus antoi kesäkuussa 2016 valtioneuvoston periaatepäätöksen Vastuullisista elintarvikehankinnoista. Periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Periaatepäätös antaa signaalin myös muille julkisille toimijoille ottaa hankinnoissa vastuullisuuskysymykset huomioon.

Julkisten toimijoiden tueksi on julkaistu maaliskuussa 2017 Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin, johon on koottu kriteereitä joita vastuullisesti toteutettavissa ruokahankinnoissa voi käyttää apuna laadittaessa tarjousasiakirjoja. Oppaassa on perus- ja edelläkävijätason kriteerejä tuoteryhmittäin liittyen eläinten hyvinvointiin ja terveyteen, ympäristövaikutuksiin ja sosiaaliseen vastuuseen. Oppaan on laatinut Motiva maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.

Julkinen toimija ei voi hankintalain nojalla suoraan suosia kotimaisuutta ruokahankinnoissa, mutta nyt julkaistut laatukriteerit antavat konkreettisia keinoja suosia vastuullisesti ja kestävästi tuotettuja elintarvikkeita ja edesauttavat lähellä tuotetun vaihtoehdon valituksi tulemista.

EkoCentrian vuonna 2017 päivitettynä julkaistuun Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille -oppaseen on myös koottu ohjeita ja perusteluita, joilla voidaan edistää erityisesti lähiruoan ja luomun lisäämistä julkisissa keittiöissä. Opas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä alueellisten ja paikallisten lähiruokaketjujen hyväksi.

Perehdy elintarvikehankintojen vastuullisuuskriteereihin

Elintarvikehankintojen kestävyyttä painottaviin kriteereihin voi tutustua tilaisuuksissa, joita järjestetään ympäri maata. Tilaisuuksissa perehdytetään mallihankintojen avulla kestävyyttä ja vastuullisuutta painottaviin hankintakriteereihin, joita voidaan käyttää apuna laadittaessa tarjousasiakirjoja.

Paikkakunta Aika Järjestäjä
Oulu 23.5.2017 Motiva, EkoCentria
Kotka/Kouvola 1.6.2017 Motiva
Eura 5.6.2017 EkoCentria
Tampere 29.8.2017 Motiva
Seinäjoki 20.9.2017 Motiva
Hyvinkää 11.10.2017 Motiva
Rovaniemi 12.10.2017 EkoCentria
Vaasa (ruotsiksi) 26.10.2017 EkoCentria
Kajaani 1.11.2017 EkoCentria
Forssa syksy 2017 Motiva
Iisalmi syksy 2017 EkoCentria
Lappeenranta syksy 2017 Motiva
Jyväskylä syksy 2017 Motiva
Mikkeli syksy 2017 EkoCentria
Joensuu syk sy 2017 EkoCentria
Lohja syksy 2017 Motiva
Porvoo syksy 2017 Motiva
Turku syksy 2017 EkoCentria
Lahti syksy 2017 EkoCentria
Pääkaupunkiseutu kevät 2018 Motiva

Lisätietoja:
Motiva: asiantuntija Elina Ovaskainen, Motiva Oy, p. 040 7749 390, elina.ovaskainen(at)motiva.fi
EkoCentria: hankepäällikkö Sari Väänänen, p. 044 785 4025 sari.vaananen(at)sakky.fi, EkoCentrian verkkosivut

Lisätietoja

Petri Koskela, ylitarkastaja 
MMM, Ruokaosasto, Markkinayksikkö 0295162382