Porotaloustyöryhmä esittää: Nykyistä porotalouden eläinkohtaista tukijärjestelmää tulee kehittää
Maa- ja metsätalousministeriön asettama porotaloustyöryhmä on laatinut toimenpide-ehdotuksia poronlihamarkkinoiden toiminnan edistämiseksi. Työryhmä ehdottaa myös, että nykyistä eläinkohtaista tukijärjestelmää kehitettäisiin jakamalla nykyinen tuki kahteen osaan. Työryhmä luovutti muistionsa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle tänään.
Porotaloustyöryhmän ehdotuksen mukaan porotalouden tukijärjestelmää tulee kehittää jakamalla nykyinen eläinkohtainen tuki kahteen osaan: perusosaan ja lisäosaan. Perusosan suuruus olisi 70-80 prosenttia koko tuen määrästä. Lisäosa myönnettäisiin hyväksytyssä poroteurastamossa teurastettujen porojen määrän mukaan. Tuki maksettaisiin teurastuslistan perusteella. Työryhmä ei muistiossaan kuitenkaan määrittele tukitasoa eikä poromäärää. Perus- ja lisäosaan jaettua tukea maksettaisiin aikaisintaan vuonna 2007.
Työryhmän mukaan eläinkohtaisen tuen saannin edellytyksenä olevaa 80 eloporon vähimmäismäärää ei tule laskea. Nykyisen tukirajan nähdään olevan sopusoinnussa rakennetukijärjestelmien kanssa. Lisäksi työryhmä katsoo, että on tärkeää vakauttaa elinkeinonharjoittajien tilanne ja antaa nuorille poronomistajille aikaa saavuttaa tämänhetkinen tukikelpoisuuden alaraja.Muistion mukaan on tarkemmin selvitettävä, tuleeko tukijärjestelmää muuttaa siten, että alle 80 eloporoa omistaville voitaisiin maksaa avustusta lisäporokauppojen tekoon ja vauhdittaa näin poronomistajien pääsyä tukien piiriin.
Poronlihan menekinedistäminen on ensiarvoisen tärkeää. Kysyntää tulisi pyrkiä lisäämään erityisesti Etelä-Suomen vähittäiskaupoissa. Menekinlisäämisen pääpaino ei tule olla nykyisen kaltaisen suoramyynnin edistämisessä. Sen sijaan muistiossa painotetaan yrittäjävetoisen toiminnan ja tarkkaan rajatun markkina-alueen tärkeyttä.
Poronlihakauppoja tulee aikaistaa. Jos kaupat tehdään syksyn sijasta kesällä, poroerotukset osuvat paremmin yhteen poron elinkierron kanssa. Tällöin paliskunnille ei myöskään synny lisäkustannuksia hajaantuneiden porotokkien kokoamisesta. Muistiossa esitetään, että paliskunnat käsittelevät poronlihakauppoja ja neuvotteluvaltuuksien myöntämistä jo paliskuntien kevätkokouksissa, jotta kauppojen aikaistaminen onnistuu.
Lisätietoja:
tutkija Sami Niemi, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, puh. 0205 751 327, 0400 931 739
hallitusneuvos Esko Laurila, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 53341, 040 733 6221
porotalousagrologi Keijo Alanko, Lapin TE-keskus, puh. 010 6027 312, 0400 191 157