Eino-myrskyn aiheuttamien metsätuhojen arviointi on alkanut
Einonpäivänä 17.11.2013 riehunut myrsky on vaurioittanut ja kaatanut puita eri puolilla Suomea. Kovimmat tuulet metsäalueilla ovat esiintyneet Kokkola-Savonlinna-linjalla. Suomen metsäkeskuksessa on aloitettu myrskyn aiheuttamien metsätuhojen arviointi. Tuhoarvio tehdään yhteistyössä muiden metsäalan toimijoiden kanssa. Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt Metsäkeskusta toimittamaan ensimmäisen arvion tuhoista keskiviikkoaamuun mennessä.
Alustavien tietojen mukaan puustotuhot ovat melko hajanaisia, eikä laajamittaisia tuhoja ole tapahtunut. Tuhoille alttiita ovat olleet aukeiden alueiden länsilaidat. Einonpäivän metsätuhot jäävät todennäköisesti paljon pienemmäksi kuin esimerkiksi vuoden 2011 Tapaninpäivän tuhot, jolloin tuulet kaatoivat yhteensä 3,5 miljoonaa kuutiometriä puuta. Eino-myrskyssä vahingoittuneiden puiden määrä on todennäköisesti 0.5–2 miljoonaa kuutiometriä, joka olisi arvoltaan 20–80 miljoonaa euroa.
Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa, että myrskypuiden korjuu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Omatoimista myrskytuhopuiden korjuuta ei suositella. Myrskytuhopuiden korjuu vaatii erityistä huolellisuutta ja turvallisuuden takaamiseksi se suositellaan tehtäväksi koneellisesti. Myös tarpeetonta liikkumista myrskytuhoalueella on vältettävä. Erityisesti on huolehdittava, etteivät lapset mene leikkimään myrskytuhopuiden tai niiden juurakoiden läheisyyteen.
Metsää tuhoalueella omistavan kannattaa olla yhteydessä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, metsäpalveluyrittäjään tai metsäyhtiöön jatkotoimia varten. Myrskytuhopuiden korjuu pyritään tekemään mahdollisimman ripeästi.
Puunkorjuun ehtii tekemään kesään mennessä, sillä talvella kaatunut puu ei pilaannu niin herkästi kuin kesällä. Ensivaiheessa korjataan myrskypuita, jotka ovat aiheuttaneet sähkökatkoja ja poistetaan liikenteelle, ihmisille ja muulle kiinteälle omaisuudelle vaarallisia puita ja puuryhmiä.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanna Paanukoski, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 449
valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen, Suomen metsäkeskus, p. 0400 653 863
Suomen metsäkeskuksen myrskytuhosivusto: http://www.metsakeskus.fi/toimet-myrskytuhossa