Karjalanpiirakalle EU:n nimisuoja
Euroopan komissio on tänään 19.2.2003 rekisteröinyt Karjalanpiirakan EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -rekisteriin. Karjalanpiirakkaa saa valmistaa missä tahansa EU-maassa, mutta sen on tapahduttava nyt rekisteröidyn perinteisen menetelmän mukaan, jotta tuotetta voidaan kutsua karjalanpiirakaksi.
APT-suojauksen Karjalanpiirakalle haki Pohjois-Karjalan Maaseutukeskus/Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus. Nimisuojausjärjestelmissä suojausta ei koskaan myönnetä vain yhdelle yrittäjälle, vaan suojattua nimeä voivat käyttää kaikki yrittäjät, jotka toimivat suojauksen ehtojen mukaisesti, joko määritetyllä maantieteellisellä alueella tai APT:n tapauksessa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti.
EU:n laajuinen nimisuojajärjestelmä perinteisille maataloustuotteille ja elintarvikkeille on ollut olemassa vuodesta 1992 lähtien. Ensimmäiset suojaukset rekisteröitiin vuonna 1996. Suojausjärjestelmiä on kolme: Aito perinteinen tuote (APT), Suojattu alkuperänimi (SAN) ja Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)
APT-suojauksessa suojataan tuotteen nimi ja valmistusmenetelmä. Karjalanpiirakan lisäksi APT -suojauksen saaneita tuotteita on koko Euroopassa tähän mennessä alle kaksikymmentä. Näihin kuuluvat mm. suomalainen Sahti ja Kalakukko, belgialaisia hedelmäoluita (Kriek, Gueuze, Faro) sekä Mozzarella -juusto ja Traditional Farmfresh Turkey -kalkkuna. APT -suojausjärjestelmä on uusi kaikissa EU -maissa, siksi suojattuja tuotteitakaan ei ole vielä monta.
Suojattu alkuperänimi (SAN)-suojauksen voi saada tuote, joka sekä tuotetaan että jalostetaan rajatulla maantieteellisellä alueella. Suomalaisena esimerkkinä on Lapin puikula, jonka tuotanto ja jalostus tapahtuu Lapin maakunnan alueella. Muita tunnettuja SAN -tuotteita ovat mm. Parman kinkku, Parmigiano Reggiano -juusto (parmesaani), Roquefort -juusto ja Kalamata -oliivit.
Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) -suojauksen saanut tuote liittyy myös perinteisesti rajattuun maantieteelliseen alueeseen, mutta siinä osa tuotanto tai jalostusprosessista voi tapahtua kyseisen alueen ulkopuolella. SMM -suojauksen ovat saaneet esimerkiksi saksalaiset Aachenin piparkakut ja Lübeckin marsipaani, englantilainen Newcastle Brown Ale -olut, belgialainen Ardennien kinkku ja ruotsalainen Svecia -juusto. Maantieteellisen suojauksen (siis joko SAN tai SMM) saaneita tuotteita on EU -maissa jo noin 600. Suurimmalla osalla näistä on ollut aikaisemmin vastaavanlainen kansallinen suojaus kotimaassaan.
Lisätietoja: ylitarkastaja Leena Anttila, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 3404