Hyppää sisältöön
Media

Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen Suomen metsissä: Scientific Café ForestValue2- hankekokonaisuuden puitteissa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2024 12.00 | Julkaistu suomeksi 18.12.2024 klo 12.17
Uutinen

Maa- ja metsätalousministeriö, EU:n Horisontti Eurooppa –ohjelman alla rahoitettavan ForestValue2-hankkeen koordinaattorina ja Suomen kansallisena kumppanina järjesti 21.11.2024 Scientific Cafén teemalla “Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen suomalaisissa metsissä”.  Tilaisuus järjestettiin Helsingissä Tieteen ja toivon talossa myrskyisenä torstai-iltana, intiimissä kahvilamaisessa ilmapiirissä ja vaikka sää vähensikin osallistujamäärän alle kymmeneen, oli keskustelu mielekästä ja tuloksellista.

Osallistujat, pääasiassa metsätieteisiin ja liittyviin aloihin erikoistuneet yliopisto-opiskelijat, osallistuivat tapahtumaan muissa ForestValue2 -kumppanimaissa testatun, Suomen kontekstiin sopivan menetelmän mukaisesti. 

Tilaisuuden aluksi maa- ja metsätalousministeriön edustajat Mika Kallio ja Miska Ruokangas esittelivät lyhyesti ForestValue2-hanketta ja tilaisuuden luonnetta.  Lyhyt puheenvuoro saatiin kuulla myös Tieteen ja Toivon talon historiasta ja ideologiasta, joka osuikin täsmällisesti tilaisuuden aiheeseen; talon ideana on edistää kaikella toiminnallaan ekologisesti kestävää kehitystä. Tämän jälkeen Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Minna Räty sekä ohjelmajohtaja ja johtava tutkija Mikko Kurttila esittelivät tilaisuuden aihetta muutamasta eri näkökulmasta ja antoivat hyvän pohjustuksen keskustelulle.  

Alustusten jälkeen osallistujat työskentelivät ryhmässä kahden keskeisen tehtävän parissa: [1] Tunnistaakseen seurauksia metsäluonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä ja [2] Ideoidakseen strategioita metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Keskustelut tuottivatkin runsaasti koko yhteiskunnan kannalta olennaisia ideoita. Seurauksia tunnistettaessa osallistujat nostivat esiin sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen välittömiä että välillisiä seurauksia. Strategiakehitysvaiheessa esiteltiin erilaisia ratkaisuja, kuten yleisten arvojen muuttumista, tutkimuksen merkityksen korostamista ja erilaisten ohjauskeinojen hyödyntämistä. Huomionarvoista on, että strategiaehdotusten määrä oli yli kaksinkertainen havaittuihin ongelmiin nähden, mikä korosti osallistujien ratkaisukeskeistä lähestymistapaa aiheeseen.  

Tilaisuus osoitti, että monitieteellisillä keskusteluilla voidaan löytää innovatiivisia ratkaisuja metsiin liittyviin haasteisiin ja onkin tärkeää saada runsaasti eri sidosryhmiä mukaan näihin keskusteluihin. Metsien luontokato on merkittävä yhteiskunnallinen kysymys, johon puuttumiseen tarvitaan yhteistyötä ja poikkihallinnollista panostusta. Helsingissä järjestetyn Scientific Cafén opiskelijalähtöinen lähestymistapa tuotti lupaavia ideoita ja toimii vahvana pohjana metsien kestävyyttä ja luonnon monimuotoisuuden parantamista koskevan vuoropuhelun jatkolle. 

Linkit

Lisätietoja tapahtumasta ja konseptista maa - ja metsätalousministeriöstä 

Mika Kallio, etunimi.sukunimi(at)gov.fi 
Miska Ruokangas, etunimi.sukunimi(at)gov.fi