Metsäneuvosto keskusteli vuoden 2025 toiminnasta
Kansallisen metsäneuvoston kokouksessa 18.12.2024 keskusteltiin tulevan vuoden toimintasuunnitelmasta ja viestinnästä. Metsäalan yhteistyöfoorumin jäseniä puhuttivat erityisesti metsäalaa koskettavien EU-asioiden väliset kytkökset ja kestävyyden eri osa-alueiden tasapaino.
Metsäneuvoston puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertasi ajankohtaiskatsauksessaan hyvin tapahtumarikkaiden viime kuukausien kuulumisia. Ministeri totesi metsä- ja biotaloustoimijoiden valtuuskunnan matkan Kanadaan olleen hyvin onnistunut. Euroopassa komissio päivittää ensi vuoden aikana Euroopan unionin biotalousstrategian. Suomi jatkaa asiassa aktiivista vaikuttamistyötä myös tammikuussa alkavan Puolan puheenjohtajuuskauden aikana. Puolan tavoitteena on saavuttaa neuvoston yhteinen yleisnäkemys metsien monitorointiasetuksesta puheenjohtajakaudellaan.
EU-vaikuttamisen kannalta ministeri oli hyvin tyytyväinen siihen, että suomalaisia on saatu ennätysmäärä komissaarien kabinetteihin. Lisäksi metsäkatoasetuksen toimeenpanon lykkääminen vuodella eteenpäin varmistui keskiviikkona 18.12. Euroopan unionin neuvostossa. Metsäneuvoston jäsenten parista kiiteltiin hyvin tarpeellisen lisäajan saamista ja kannustettiin jouhevaan etenemiseen kotimaassa. Kansallinen valmistelu jatkuu työryhmässä ja metsäkatoasetuksen täytäntöönpanolaki on tarkoitus antaa eduskunnalle kesällä.
Metsäneuvostoa puhuttivat erityisesti ennallistamisasetuksen, tulevan kansallisen biodiversiteettistrategian sekä LULUCF-asetuksen väliset kytkökset ja eri Euroopan maiden haasteet saavuttaa LULUCF-asetuksen velvoitteet. Keskustelussa peräänkuulutettiin suomalaisen puun saatavuuden ja työpaikkojen turvaamisen sekä kokonaiskestävyyden huomioimista. Metsäbiotalouden tiedepaneelilla on käynnissä selvityshanke, jonka tarkoituksena on muodostaa kokonaiskuva metsäsektoria koskevasta EU-lainsäädännöstä ja sen vaikutuksista metsäbiotalouden toimintaedellytyksiin Suomessa. Hankkeen on tarkoitus valmistua huhtikuussa 2025.
Kotimaan asioista esille nousi Metsähallituksen ja Googlen välisen maakaupan toteutuminen. Merkittävänä pidettiin myös Luontoon-palvelua, johon on koottu kaikki Suomen ulkoilukohteet ja retkeilyreitit. Luonnossa liikkumisen edistämistä tavoitteleva palvelu toteuttaa Suomen virkistyskäyttöstrategiaa.
Vuonna 2025 keskitytään strategian toteutuksen lisäksi erityisesti EU-asioihin
Metsä- ja biotalousyksikön päällikkö, metsäneuvos Erno Järvinen esitteli metsäneuvoston ensi vuoden toimintasuunnitelmaa. Tulevana vuonna keskeisiä teemoja ovat kansallisen metsästrategian toteutus sekä metsiin liittyvien EU-asioiden käsittely, joita käsitellään kaikissa kokouksissa.
Vuoden kussakin neljässä kokouksessa on tarkoitus syventyä erityisesti tiettyyn strategian kärkihankkeeseen nojaavaan teemaan. Kevään ensimmäisessä kokouksessa on lisäksi tarkoitus paneutua erityisesti lapsiin, nuoriin ja heille suunnattavaan viestintään. Keskustelussa muistutettiin, että uusien osaajien saaminen on metsäalan tulevaisuudelle kriittistä.
Kansallisen ennallistamissuunnitelman valmistelu on käynnistynyt ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyönä. Sidosryhmiä tullaan osallistamaan suunnitelman valmisteluun tulevan vuoden aikana aktiivisesti ja teemasta keskustellaan myös metsäneuvoston kokouksissa.
Neuvoston jäsenet kiinnittivät huomiota kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan metsäneuvoston työskentelyssä ja kestävyyden eri osa-alueiden – ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen – tasapainoiseen käsittelyyn. Tämän ja tutkittuun tietoon pohjaamisen tärkeyttä korostettiin myös keskustelussa kansallisen metsästrategian viestinnästä ja vuorovaikutuksesta. Näiden ytimessä on eri näkökulmien yhteensovittaminen ja rakentavan vuoropuhelun sekä keskinäisen ymmärryksen vahvistaminen eri toimijoiden kesken.
Lisätietoja:
Erno Järvinen
metsäneuvos, metsä- ja biotalousyksikön päällikkö
maa- ja metsätalousministeriö
etunimi.sukunimi@gov.fi
029 516 2150