Metsätuhot kuriin Kaakkois-Suomessa - yhteistoimintamallin kehittäminen ja pilotointi metsätuhojen torjunnan tehostamiseksi, METUKKA
Kansallisen metsästrategian hankkeet -sivulle
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle
Toteuttajat
Suomen metsäkeskus, Luonnonvarakeskus
Hankkeen kuvaus
Metsien hiilinielun ylläpidon ja hiilinielujen säilymisen kannalta keskeinen tekijä on metsien terveyden ja kasvukunnon ylläpito. Merkittävimmät bioottiset uhat varttuneiden metsien hiilinieluille ja -varastoille ovat kirjanpainaja ja juurikäävät. Kaakkois-Suomi on ilmastollisesti edullinen alue näille tuholaisille. Ilmastonmuutoksen ennustetaan entisestään lisäävän sekä juurikääpä- että kirjanpainajatuhoriskiä metsissämme. Kirjanpainaja- ja juurikääpätuhot myös kytkeytyvät toisiinsa; juurikäävät lisäävät puiden tuulituhoriskiä ja heikentävät puiden vastustuskykyä. Kuusikoissa tuulenkaadot ja heikentyneet puut mahdollistavat kirjanpainajakannan vahvistumisen ja kohottavat tuhoriskiä. Kuivuuden ja myrskytuhojen alkuun saattamista laajoista hyönteistuhoista on esimerkkejä Ruotsista, Keski-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Vastaaviin tuhoihin on varauduttava myös Suomessa.
Hankkeen päätavoite on ylläpitää ja parantaa Kaakkois-Suomen metsien terveyttä nyt ja tulevaisuudessa. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan alueellinen yhteistoimintamalli juurikääpä- ja kirjanpainajatuhojen torjuntaan, varautumiseen ja ennaltaehkäisyyn yhteistyössä metsäalan toimijoiden, metsänomistajien, viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Yhteistoimintamalliin sisältyy yhteistoimintaverkoston muodostaminen, konkreettinen yhteistyön lisääminen, tutkimustiedon, tietotuotteiden ja parhaiden käytänteiden käyttöönotto, torjuntavalmiuksien kohottaminen, tuhoseurannan tehostaminen sekä toimijoiden ja metsänomistajien koulutus ja neuvonta.
Hankealueena on Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Hanke toteutetaan 1.2.2021-31.12.2024 välisenä aikana Metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteishankkeena.
Lisätietoja
Yhteyshenkilö: Pekka Kuitunen / Suomen metsäkeskus