Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Muutoksia rahoitukseen, ympäristökorvauksiin ja luonnonhaittakorvauksiin
Suomi esittää muutoksia maaseutuohjelmaan

Maa- ja metsätalousministeriö
28.11.2019 17.01
Tiedote

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 eli maaseutuohjelman seurantakomitea hyväksyi esityksen ohjelmaan tehtävistä muutoksista. Esitys lähetetään Euroopan komission käsiteltäviksi tammikuussa 2020.

Seurantakomitean tehtävänä on tarkastella maaseudun kehittämisohjelman edistymistä. Seurantakomitea kokoontui 27.11.

Seurantakomitean mukaan maaseutuohjelman toteutus on edennyt ohjelmakaudella 2014–2020 hyvin. Suomi on hyödyntänyt tehokkaasti EU-varoja maaseutuohjelman kautta, ja on EU-maiden kärkisijoilla toimeenpanossa.

Muutoksia maaseutuohjelman rahoitukseen, ympäristökorvauksiin ja luonnonhaittakorvauksiin

Keskeisimmät muutokset koskevat luonnonhaittakorvausten tukitasoja sekä ympäristökorvauksia. Muutoksia tehdään myös rahoitussuunnitelmaan.

Rinteen hallitusohjelmassa lisättiin maaseutuohjelmaan kansallista rahoitusta. Sen perusteella muutoksia tehdään ympäristökorvauksiin, luonnonmukaiseen tuotantoon ja luonnonhaittakorvauksiin. Muutoksilla halutaan parantaa kannattavan maataloustuotannon edellytyksiä sekä varmistaa, että eri toimenpiteiden hakuja voidaan edelleen jatkaa ja maaseutuohjelman rahoitus toteutuisi täysimääräisesti.

Lisärahoituksen vaikutuksesta edellisessä ohjelmamuutoksessa hyväksytyt ympäristökorvausten sopeutustoimet perutaan. Sopeutuksen peruminen koskee ravinteiden tasapainoista käyttöä, ympäristönhoitonurmia sekä peltoluonnon monimuotoisuutta. Lisäksi luonnonhaittakorvausten tukitaso voidaan säilyttää vuonna 2020 nykyisellä tasolla.

Lisäksi muutoksia tehdään yritysrahoituksen ja kehittämishankkeiden toimenpiteiden rahoitukseen toimenpanon toteutumisen perusteella. Muutoksella varmistetaan, että yritysrahoituksen ja kehittämishankkeiden kaikkien toimenpiteiden hakuja voidaan edelleen jatkaa rahoituskaudella 2014-2020.

Suomi saa Euroopan Unionin maatalouden kehittämisen maaseuturahastosta (maaseuturahasto) tukea omien maaseutualueidensa kehittämiseen. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman eli maaseutuohjelman tarkoituksena on tukea kasvua ja kehitystä, tuoda hyvinvointia koko Suomelle. Ohjelman kautta on vuosina 2014–2020 tarjolla rahoitusta jopa yli kahdeksan miljardia euroa ympäristön tilan tukemiseen, maaseudun elinkeinojen ja työllisyyden edistämiseen ja harrastusmahdollisuuksien ja vireän toiminnan luomiseen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

maatalousneuvos Taina Vesanto p. 0295162405, [email protected]
neuvotteleva virkamies Virva Terho p. 0295 162 141, [email protected]

Lisätietoja myös: maaseutu.fi. 

EU ja kansainväliset asiat Maaseutu