Hyppää sisältöön
Media

Suomi mukaan EU:n vieraslajien torjuntaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2013 11.24
Tiedote -

Hallitus otti torstaina 24.10.2013 kantaa siihen, miten haitallisia vieraslajeja torjutaan EU:ssa. EU aikoo laatia listan kaikkein haitallisimmista vieraslajeista, ja tavoitteena on estää näiden tuontia, lisääntymistä ja leviämistä EU-alueella sekä vähentää laajalle levinneiden vieraslajien aiheuttamia vahinkoja. Suomi kannattaa EU:n komission esittämiä tavoitteita ja erityisesti ennaltaehkäisevää torjuntaa. Se on huomattavasti helpompaa ja halvempaa kuin haittojen korjaaminen jälkikäteen.

Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja, kuten puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia. Ne ovat voineet kulkeutua ihmisen mukana uudelle alueelle myös tahattomasti kuten Itämereen laivojen mukana tullut koukkuvesikirppu. Uudessa elinympäristössään nämä meille vieraat lajit voivat aiheuttaa erilaista haittaa kuten muuttaa ympäristöä, vaikeuttaa alkuperäisten lajien selviytymistä, levittää tauteja tai aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi viljelykasveille tai metsätaloudelle. Tällaiset vieraslajit ovat haitallisia.

EU pyrkii ratkaisemaan haitallisia vieraslajeja koskevat ongelmat EU-maiden yhteisellä lainsäädännöllä. Komissio antoi syyskuussa 2013 ehdotuksen asetukseksi, jolla pyritään ehkäisemään haitallisten vieraslajien tuonti ja leviäminen.

Asetusehdotuksen tavoitteet ja toimenpiteet sopivat hyvin yhteen Suomen kansallisen vieraslajistrategian kanssa. Monia komission esittämistä toimenpiteistä viedäänkin jo jollain tasolla Suomessa käytäntöön. On kuitenkin tärkeää, ettei haitallisten vieraslajien torjunta EU:ssa jää enää yksin jäsenmaiden toteutettavaksi.

Jatkovalmisteluissa on selvitettävä yksityiskohtaisesti, mitä vaatimuksia asetus Suomelle tuo. Esimerkiksi joidenkin jo laajalle levinneiden vieraslajien hävittäminen kokonaan muun muassa tie- ja rataverkolta voi aiheuttaa valtiolle merkittäviä kustannuksia. Siksi jäsenmaiden pitäisi voida itse päättää laajalle levinneiden vieraslajien hävittämisestä. Asetuksesta Suomelle aihetuvat välittömät kustannukset arvioidaan, ennen kuin Suomi sitoutuu ehdotukseen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Johanna Niemivuo-Lahti, ympäristöylitarkastaja, p. 0295 162 259

Jari Koskinen hallitus