Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriön ilmastonmuutoksen toimintaohjelma

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2011 11.35
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimintaohjelma 2011–2015 – Huoltovarmuutta, kestävää kilpailukykyä ja riskinhallintaa on julkaistu.

Maa- ja metsätalousministeriön ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimintaohjelman tavoitteena on ottaa ilmastonmuutoksen sopeutuminen osaksi ministeriön hallinnonalan tavanomaista suunnittelua ja toimeenpanoa. Lisäksi selkiytetään vastuunjakoa. Toimintaohjelma on tehty vuosille 2011–2015.

Toimintaohjelman tärkein tavoite on mahdollistaa ministeriön hallinnonalan ennakointi ja sopeutuminen muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa niin, että sen toiminta ja kilpailukyvyn kehitys voidaan kestävällä tavalla turvata. Toimintaohjelmassa otetaan huomioon tulevaisuuden ennakoimiseen liittyvät epävarmuustekijät.

Toimintaohjelmassa on määritetty 41 toimenpidettä maa-, metsä-, kala- ja riistatalouteen, maaseutupolitiikkaan sekä vesitalouteen. Ne koskevat muun muassa huoltovarmuutta ja riskinhallintaa, kasvi- ja eläinterveyttä, kasvinjalostusta ja biotekniikkaa sekä maatalouden ympäristönsuojelua. Lisäksi varaudutaan metsätuhoihin, sopeutetaan metsänhoitotapoja ja metsänjalostusta sekä huolehditaan metsien monimuotoisuudesta, hiilinieluista sekä vesistöistä. Toimintaohjelma sisältää myös tulvariskien hallinnan, kalatalouden, riistakantojen seurannan sekä maaseudun kehittämisen toimia. Toimintaohjelma edellyttää myös tutkimustoimintaa ja toimijoita tukevaa viestintää.

Lisäksi toimintaohjelmassa etsitään synergioita eri toimien ja toimialojen välillä sekä tunnistetaan kytkentöjä ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja hillinnän sekä muiden politiikkatavoitteiden välillä. Sopeutumiskyvyn parantamiseen tähtäävät toimenpiteet kytketään olemassa oleviin politiikkoihin, kuten maatalouden tukijärjestelmien uudistamiseen, kansalliseen metsäohjelmaan ja maaseutupoliittisiin ohjelmiin.

Ilmastonmuutoksella arvioidaan olevan moninaisia vaikutuksia Suomen luontoon, luonnonvarojen käyttöön, huoltovarmuuteen ja elintarviketuotantoon. Jo nykyisissä ilmasto-olosuhteissa tapahtuu sään ja ilmaston vaihteluita sekä ääri-ilmiöitä, joihin on syytä varautua. Varhainen ja ennakoiva sopeutuminen helpottaa myös tuleviin ilmaston vaihteluihin ja muutoksiin sopeutumista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ympäristöjohtaja Veikko Marttila, puh. 050 513 2119
projektipäällikkö Sanna Luhtala, puh. 0400 281 582

Sirkka-Liisa Anttila