Hyppää sisältöön
Media

Maatalous- ja kalastusneuvoston epävirallinen kokous Taorminassa 22.9.

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.9.2003 8.48
Tiedote -

Puheenjohtajamaa Italia on valinnut EU:n ja kehitysmaiden yhteistyön Taorminassa 22.9.2003 pidettävän epävirallisen maatalous- ja kalastusneuvoston tapaamisen aiheeksi. Ministerien on tarkoitus keskustella EU:n ja kehitysmaiden yhteisistä tavoitteista maatalouspolitiikassa, elintarviketurvassa ja maaseudun kehityksessä. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja.

Puheenjohtajamaa on laatinut kokousta varten tausta-asiakirjan epävirallisen keskustelun pohjaksi. Asiakirjan mukaan kaupan vapauttaminen ei ole ainoa ratkaisu maaseutualueiden kehitykseen liittyviin ongelmiin kehitysmaissa ja teollisuusmaissa. Sen lisäksi tarvitaan maatalouspoliittisia toimia. Ministerit keskustelevat Taorminassa kaupan vapauttamista täydentävistä toimista ja EU:n mahdollisesta osuudesta niihin. Kaupan vapauttamista täydentävät politiikat ovat ensiarvoisen tärkeitä vähiten kehittyneiden maiden elintarviketurvan kannalta.

Kokoukseen osallistuu myös eräiden kehitysmaiden ministereitä EU:n nykyisten ja tulevien jäsenmaiden ministerien lisäksi. Vaikka tausta-asiakirjassa ei suoranaisesti käsitelläkään WTO:n maatalousneuvotteluja, Cancúnin ministerikokouksen epäonnistuminen tullee aiheuttamaan keskusteluja. EU on tunnustanut vähiten kehittyneiden maiden erityisaseman ja tulee vapauttamaan kaiken tuonnin, maataloustuotteiden tuonti mukaan lukien, näistä maista. Eräiden tuotteiden osalta tuonnin vapautuminen tapahtuu tosin siirtymäkauden jälkeen. EU on muutenkin ollut valmis maatalousneuvotteluissa tunnustamaan kehitysmaiden erityisaseman ja menemään niitä vastaan.

Italian laatimassa asiakirjassa todetaan, että köyhyys ja turvattomuus ovat kehitysmaissa ensisijaisesti maaseudun ongelma, mikä asettaa maataloussektorin kasvun keskeiseen asemaan kehitysstrategioissa sekä taistelussa köyhyyttä ja nälkää vastaan.

Teollisuusmaiden ja kehitysmaiden eroista huolimatta on mahdollista määritellä joukko maatalouteen ja maaseutuun liittyviä arvoja, jotka ovat yhteisiä. Puheenjohtajamaa ehdottaa sellaista maatalouden ja maaseudun kehitysmallia, joka tukee yhteisiä arvoja edistävää maataloutta ja kauppasopimuksia.

Kokouksen tausta-asiakirjassa on listattu seitsemän yhteistä arvoa, muun muassa vastuu suojella kansanterveyttä varmistamalla riittävän ja turvallisen ruoan ja veden saanti sekä kunkin maan vastuu kehittää ja ylläpitää omaa maataloutta.

Puheenjohtajamaan mukaan yhteisten arvojen tulisi sekä teollisuus- että kehitysmaissa johtaa politiikkoihin, joiden tavoitteena olisi suosia paikallista ja kestävää maataloustuotantoa sekä monipuolistaa maataloustuotantoa panostamalla laatuun.

Italia ehdottaa, että EU tukisi ja vahvistaisi sellaisia maataloustuotannon muotoja, jotka antavat tilaa kehitykselle kehitysmaissa sekä tukisi sellaisia markkinarakenteita, jotka hyödyttävät perustuotteiden tuottajia. Epävirallisessa kokouksessa käsiteltävässä paperissa on listattu yhdeksän toimea, joilla EU voisi lisätä apuaan kehitysmaille.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Antero Tuominen,maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2653