Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto hyväksyi asetuksen pikkuvalaiden suojelusta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2004 12.26
Tiedote -

Brysselissä 22. - 23.3.2004 kokoontunut maatalous- ja kalastusneuvoston hyväksyi määräenemmistöllä neuvoston asetuksen pikkuvalaiden saaliiksi joutumisen estämiseksi tarkoitetut toimenpiteet. Itämeren osalta yhteisön toimien tarkoituksena on pyöriäisen eli ainoan Itämeressä elävän valaslajin estäminen joutumasta kalastuksessa tahattomaksi sivusaaliiksi.

Asetuksen mukaan Itämerellä harjoitettu ajoverkkokalastus lopetetaan asteittain 2005-2007 siten, että 1.1.2008 lähtien ajoverkkokalastus on kielletty Itämerellä kokonaan. Alusmääriä tulee vähentää siten, että jäsenmailla saa olla käytössä 60 % ajoverkkoaluksista 1.1.2005, 40 % aluksista 1.1.2006, 20 % 1.1.2007 ja kokonaan ajoverkkokalastus on kielletty 1.1.2008 alkaen.

Asetuksessa hyväksyttiin yhteisön tietyille vesialueille pikkuvalaita karkoittavat karkoittimet eli pingerit sekä tarkkailijaohjelmat alkaen 2005-2007. Karkoittimet otetaan käyttöön myös Etelä-Itämerellä ICES osa-alueella 24 ja eräillä Etelä-Ruotsin vesialueilla.

Neuvoston asetukseen sisältyy myös jäsenvaltioiden pikkuvalaiden tarkkailijaohjelmat, joilla kerätään tietoa pikkuvalaiden esiintymisestä. Asetus merkitse tarkkailijaohjelmien perustamis-ta myös Itämeren troolikalastukseen sekä ankkuroiduilla verkoilla kalastukseen. Tarkkailijaohjelmasta on vapautettu alle 15metrin pituiset alukset. Pyöriäisen harvinaisuuden vuoksi Itämeren pohjoisosiin hyväksyttiin kevennetty tarkkailijaohjelma.

Jäsenvaltiot voivat tukea kalastajia taloudellisesti ajoverkkokalastustoiminnan lopettamisesta tai kalastuksen toimintasuunnan muuttamisessa.

Puheenjohtajamaan kompromissi hyväksyttiin määräenemmistöllä Italian ja Espanjan äänes-täessä vastaan. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja.

Ratkaisu tupakka-, oliiviöljy-, humala- ja puuvillasektoreiden uudistamista koskevista asetuk-sista siirtyy 19.-20.4. Luxemburgissa pidettävään ylimääräiseen neuvostoon.