Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto keskustelee maatalouslakien yksinkertaistamisesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.6.2010 6.05
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee kesäkuun kokouksessa maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta. Lisäksi neuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät elintarviketuotannon kilpailukyvystä. Neuvosto keskustelee myös ensi vuoden kalakannoista komission tiedonannon pohjalta. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Komissio esittelee neuvostolle tilannekatsauksen maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta jäsenvaltioiden vuosi sitten tekemien aloitteiden pohjalta. Neuvostossa on tarkoitus keskustella yksinkertaistamisesta myös laajemmasta näkökulmasta. Kymmenkunta jäsenvaltiota, Suomi mukaan lukien, korostaa komissiolle jätetyssä asiakirjassa yksinkertaistamisen tärkeyttä tulevia yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksia valmisteltaessa. Yksinkertaistamista toivotaan erityisesti valvonta- ja sanktiojärjestelmään sekä maaseudun kehittämiseen.

Puheenjohtajavaltio on laatinut luonnoksen päätelmiksi eurooppalaisen elintarviketuotantomallin kansainvälisestä kilpailukyvystä. Päätelmissä todetaan muun muassa, että mallin säilyttämisestä vallitsee laaja yhteisymmärrys. Mallilla on sekä mahdollisuuksia että haasteita. Päätelmien mukaan on tärkeä taata tasapainoiset kilpailuasetelmat EU:n ja kolmansien maiden välillä, mikä edellyttää kilpailukykyeroa tasaavien yhteisön instrumenttien säilyttämistä. Maatalousministerit keskustelivat aiheesta aiemmin toukokuun neuvostossa ja päätelmät hyväksyttäneen tässä kokouksessa A-listalla.

Komissio esittelee tiedonannon vuoden 2011 kalastusmahdollisuuksista. Suomi ei yhdy komission näkemykseen pääaltaan ja Pohjanlahden lohikannan uhanalaisuudesta. Päätökset kalakannoista on tarkoitus tehdä lokakuun neuvostossa. Komissio esittelee myös yhteisen kalastuspolitiikan uudistuksen muutosvaihtoehtoja.

Lounaalla ministerit keskustelevat kalastuksen ja vesiviljelyn markkinajärjestelyistä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. 09 160 52730, 040 760 5954
kalastusneuvos Markku Aro, p. 09 160 53361, 040 740 2387

Sirkka-Liisa Anttila