Hyppää sisältöön
Media

Suomi ja Ruotsi tiivistävät yhteistyötään suurpeto- ja lohipolitiikassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.4.2013 13.09
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Risto Artjoki vieraili Tukholmassa 17.4. ja puhui sikäläisten kollegoidensa kanssa yhteistyön tiivistämisestä suurpeto- ja lohiasioissa. Lohiasioista hän keskusteli Ruotsin maatalousministeriön valtiosihteerin kanssa.

"Olimme molemmat tyytyväisiä siitä, että Tornionjoen kalastusalueen taimenet on nyt käytännössä rauhoitettu. Tämä on hyvä alku taimenen suojelemiselle. Lisäksi sovimme, että tiivistämme Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä Itämeren lohikantojen ja kestävän lohenkalastuksen edellytysten vahvistamiseksi", Artjoki kertoo.

"Tapaamisessa saatiin paljon lisätietoa siitä, kuinka Ruotsi suunnittelee kehittävänsä lohenkalastuksen säätelyä. Mielestäni on hyvä tavoite, että kalastusta suunnataan enemmän istutettuihin lohiin. Sama ajatus on ollut esillä myös johtamassani Suomen lohistrategiatyöryhmässä."

Suurpetopolitiikkaan haetaan sosiaalista hyväksyttävyyttä
Yhteistapaamisessa Norjan ja Ruotsin ympäristöministeriöiden valtiosihteereiden kanssa keskusteltiin yhteistyön tiivistämisestä suurpetopolitiikan valmistelussa. Lisäksi Ruotsi kertoi kiistasta, johon Ruotsi on ajautunut komission kanssa sallittuaan joustavamman sudenmetsästyksen. Valtiosihteerit totesivat, että suurpetojen suojelussa ei voida sivuuttaa sosiaalista kestävyyttä, jota ruotsi on pyrkinyt edistämään.

Valtiosihteerit sopivat, että virkamiestasolla jatketaan yhteisten linjausten ja aloitteiden valmistelua Helsingissä kesäkuussa. Lisäksi sovittiin, että seuraavaan valtiosihteerien tapaamiseen kutsutaan myös Venäjän edustajat.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Risto Artjoki, valtiosihteeri, p. 0295 16 2254
Sami Niemi, neuvotteleva virkamies, p. 0295 16 2391
Orian Bondestam, neuvotteleva virkamies, p. 0295 16 2494