Hyppää sisältöön
Media

Tulvavahinkojen kasvu estettävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.4.2003 9.58
Tiedote -

Suomessa on toistaiseksi vältytty suurilta tulvavahingoilta. Silti Suomessakin tulee asiaa selvittäneen työryhmän mukaan varautua niihin. Varsinkin viime vuosien pahat tulvat Keski-Euroopassa ja Ruotsissa ovat antaneet aihetta arvioida tilannetta. Suurtulvatyöryhmä luovutti tänään raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle. Ehdotuksissa painotetaan tulvan vaaran huomioon ottamista rakentamisessa ja vesistörakenteiden kunnossapidossa.

Pahat tulvat ovat mahdollisia myös Suomen sää- ja vesistöolosuhteissa. Siihen riittäisi esimerkiksi kohtuullisen runsas lumipeite, joka sulaisi nopeasti vasta myöhään keväällä kohtalaisen vesisateen avustuksella. Melko tasaiset maat sekä suot ja järvet hidastavat ja tasaavat kuitenkin tulvia. Tämä antaa aikaa varotoimiin. Ilmaston lämpenemisen on arvioitu meillä kasvattavan varsinkin syys- ja talvikauden tulvia.

Suurtulvatyöryhmä on etsinyt keinoja, joilla tehostetaan tulvantorjuntavalmiutta, varmistetaan patojen turvallisuus, saadaan pidetyksi kunnossa ikääntyvät tulvasuojelurakenteet sekä varmistetaan viranomaisten yhteistyön sujuvuus tulvatilanteessa. Myös viimeaikaiset kansainväliset kokemukset suurtulvista sekä EU:n vesipolitiikan puitteista annetun direktiivin vaatimukset ovat työryhmän raportin pohjana.

Työryhmä ehdottaa, että nykyinen asutus suojataan tarveharkinnan ja mahdollisuuksien mukaan tulvilta, jotka toistuvat keskimäärin kerran sadassa vuodessa. Yhteiskunnan kannalta tärkeiden kohteiden, kuten sairaaloiden, sekä esimerkiksi vaarallisia aineita käsittelevien laitosten tulee olla turvassa vieläkin harvemmin esiintyviltä, erittäin pahoilta tulvilta. Tulva-alueille ei pidä sijoittaa uusia rakennuksia, rakenteita eikä muita toimintoja niin, että mahdollinen tulva voi aiheuttaa niille merkittävää vahinkoa. Myös vesistörakenteiden kunnossapitoon tulee panostaa tähänastista enemmän. Työryhmä korostaa, että suuriin tulviin varautuminen raportissa ehdotetuin toimenpitein parantaa toimintatapoja ja ?mahdollisuuksia myös tavanomaisia tulvia torjuttaessa.

Työryhmä on nimennyt toimenpide-ehdotuksille vastuutahot ja esittänyt tavoitteellisen toteuttamisaikataulun. Ehdotusten toteuttaminen vaatii pelkästään ympäristöhallinnossa yhteensä noin sadan henkilötyövuoden verran viranomaistyötä vuosina 2004-2015. Tiedossa olevat kustannukset ilman investointikustannuksia arvioidaan 6 miljoonaksi euroksi. Ehdotukset koskettavat valtiota, kuntia, vesistörakenteiden omistajia ja tulva-alueilla sijaitsevien toimintojen vastuutahoja.

Työryhmässä olivat edustettuina maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, sisäasiainministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen ympäristökeskus sekä alueelliset ympäristökeskukset.

Lisätietoja: vesihallintoneuvos Risto Timonen, maa- ja metsätalousministeriö,
p. (09)160 53284 tai 0400-251 680

> Työryhmän raportti