Hyppää sisältöön
Media

Tuottajille pienempi korvaus lantaisista naudoista ja lampaista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2004 10.17
Tiedote -

Lampaiden ja nautojen käsittelyä pohtinut työryhmä on uusinut sopimuksen lantaisten eläinten toimittamisesta teurastamolle ja niiden arvostelusta. Sopimuksen tarkoituksena on lisätä lihan ja lihatuotteiden turvallisuutta sekä edistää eläinten hyvinvointia tiloilla. Työryhmä luovutti muistionsa sekä allekirjoitetun sopimuksen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle tänään 2.4.2004.

Sopimuksen mukaan naudat ja lampaat jaetaan lantaisuuden perusteella kahteen luokkaan: puhtaat / lievästi lantaiset eläimet ja lantaiset eläimet. Lantaisista naudoista tuottajille maksettavaa tilityshintaa vähennetään 10 prosenttia ja lampaista 5 prosenttia. Sopimus tulee voimaan 1. kesäkuuta 2004.

Ensisijainen tavoite on vähentää eläimistä ihmisiin leviävien tautien esiintymistä. Kun eläimet ovat teurastettaessa puhtaita, riski ruhoon ja lihaan lannan mukana siirtyvistä, ihmiselle vahingollista taudinaiheuttajista vähenee. Puhtaiden eläinten teurastamisella pyritään erityisesti EHEC-bakteerin esiintymisen vähentämiseen.

Lantaisuuden arviointi teurastamossa on osa omavalvontaa, jotavarten teurastamon on laadittava tarkastuseläinlääkärin hyväksymä ohjelma. Teurastamon omavalvonnassa lantaiset eläimet erotetaan puhtaista ja tiedot kirjataan ylös. Tarkastuseläinlääkäri tekee lopullisen päätöksen eläimen lantaisuusluokasta.

Jos eläin luokitellaan lantaiseksi, voi kysymyksessä olla myös ihovauriona ilmenevä eläinsuojeluongelma. Lantaisuudesta pahimmillaan aiheutuva lantapanssari on eläimelle tuskallinen, palovammaan verrattavissa oleva ihovaurio.

Eläinten lantaisuudesta aiheutuu haittoja myös nahkateollisuudelle. Vaurioitunut nahka ei kelpaa laatunsa puolesta raaka-aineeksi. Nahan lopullinen laatu paljastuukin vasta nahkateollisuudessa ja aiheuttaa huomattavaa hävikkiä.

Sopimusosapuolet ovat Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ry., Suomen lihateollisuusyhdistys ry., Lihakeskusliitto ry., Pro-Agria-yhtymä ry., Suomen tarkastuseläinlääkäreiden yhdistys ry., Elintarvikevirasto sekä maa- ja metsätalousministeriö. Suomalaisen Lihan Jalostajat ry. on myös sitoutunut noudattamaan sopimusta.

>> Työryhmämuistio