Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti vuoden 2004 kansallisista tuista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2004 10.15
Tiedote -

Valtioneuvosto vahvisti tänään 23.1. Etelä-Suomen kansallisen tuen, pohjoisen tuen ja eilen 22.1. perunantuotannon kansallisen tuen vuoden 2004 tukiperusteet ja yksikkötukien tasot. Etelä-Suomen kasvinviljelylle maksettavaa ympäristötuen kansallista lisäosaa ja eräitä muita kansallisia tukia koskevat valtioneuvoston asetukset annetaan myöhemmin. Maa- ja puutarhatalouden kansallista tukea arvioidaan maksettavan tänä vuonna yhteensä 593,8 miljoonaa euroa.

Kansallisen tuen jakoehdotusta on valmisteltu yhteistyössä maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestöjen kanssa. Jakoehdotuksesta ei saavutettu neuvottelutulosta valtion ja tuottajajärjestöjen kesken.

Tukiratkaisun yhteydessä valtioneuvosto hyväksyi seuraavat lausumat:
- Sika- ja siipikarjasektorin vuoden 2004 yksikkötukia tarkastellaan vuoden 2004 lopussa toteutuvien tukikelpoisten yksiköiden perusteella siten, että tukiratkaisun mukaiset kokonaistuet jaetaan sika- ja siipikarjasektoreille.
- Kansallisen tuen vuoden 2005 ratkaisua valmistellaan osana muiden tukien muutosten valmistelua. Yleisenä tavoitteena on mahdollisimman yhtenäinen tukijärjestelmä koko maassa. Lähtökohtana on myös se, että alueiden väliset kokonaistukisuhteet säilyisivät ennallaan.
- Kasvinviljelyn kansallisissa tuissa tapahtuvat muutokset edellyttävät, että vuoden 2005 tukivalmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota erikoiskasvien viljelyn tuotantoedellytysten turvaamiseen ja nurmen kilpailukykyyn rehuviljaan verrattuna.

Kotieläintalouden tuet

Etelä-Suomessa otetaan käyttöön uusi 141 artiklaan perustuva tukijärjestelmä, jonka Suomi notifioi komissiolle 7.11.2003. Komissio antaa päätöksen helmikuun alussa, jonka jälkeen tuen maksu voidaan aloittaa. Tuet ovat muodoltaan eläinyksikkötukia lukuun ottamatta maidon litraperusteista tuotantotukea sekä hiehojen teuraseläinkohtaista tukea. Etelä-Suomessa tukea maksetaan jatkossa myös emolehmähiehoille, karjuille ja nuorille siitossioille. Pohjoisen tuen järjestelmä säilyy viime vuoden kaltaisena. Kevään aikana notifioidaan komissiolle emolehmähiehoja koskeva laajennus pohjoiseen tukeen.

Etelä-Suomessa tuet maksetaan komissiolle jätetyn tukiohjelmaesityksen mukaisina maksimitukina. Ryhmäkohtaisten eurorajoitteiden lisäksi tuen maksua rajoittavat yksikkötuen enimmäismäärää koskevat rajoitteet. Yksikkötuet eivät voi olla vuoden 2003 maksettua tasoa korkeampia. Poikkeuksena ovat emolehmien ja teurashiehojen tuet, joiden yksikkötuen maksuvaltuus nousee.

Etelä-Suomen kotieläintukien yksikkötukien muutos vuoteen 2003 vaihtelee tuotteittain. Emolehmien ja emolehmähiehojen tuki nousee 70 eurolla eläinyksikköä kohti ja teurashiehojen tuki 42 eurolla eläintä kohti. Sonnien, uuhien ja kuttujen tuet säilyvät vuoden 2003 tasolla.

Maidon tuotantotukea voidaan maksaa Etelä-Suomessa enintään 30,97 miljoonaa euroa. Maidon tuotantotuen määrä on yhteensä enintään 5,6 senttiä litralta, mikä on 0,2 senttiä litralta vuotta 2003 vähemmän. Maidontuotannon tuenkokonaismäärää koskevan rajoitteen vuoksi maidon tuki maksetaan kahdessa osassa. Nyt päätettävä tukitaso on 5,4 senttiä litralta, mikä on 0,2 senttiä litralta tavoitetasoa vähemmän. Vuoden 2004 tuotantomäärien ja tukimenekin
selvittyä voidaan maksaa lisätukena enintään 0,2 senttiä litralta. Järjestely toteutetaan koko maassa.

Sikatalouden tuki alenee kaikilla alueilla 19 euroa eläinyksikköä kohti Etelä-Suomen tuen ja tuotantomäärien arvioidun kasvun vuoksi. Sikataloudessa tukitasoero A- ja B-alueiden ja C1-alueen välillä säilyy vuoden 2003 tasoisena. Siipikarjatalouden tuet on mitoitettu siten, että tukitaso keskeisillä tuotantoalueilla (tukialueilla A, B ja C1) on samantasoinen. Koko tuotantoa kohti laskettuna kanojen ja lihasiipikarjan tuet alenevat 18 euroa eläinyksikköä kohti. Sika- ja siipikarjatalouden tuotantomäärien ennustetun kasvun vuoksi yksikkötuet alenevat keskimääräistä enemmän.

Kansallisen tuen ratkaisun yhteydessä pohjoisen tuen alueen maatalouden ympäristötuen kansallisen lisäosan (aik. kasvinviljelyn kansallinen tuki) käytöstä luovutaan. Vastaava tukimäärä eli 22 miljoonaa euroa siirtyy maksettavaksi pohjoisena tukena. Muutos on otettu huomioon maidon tuotantotuessa, emolehmien, sonnien, uuhien, kuttujen ja hevosten eläinyksikkötuessa sekä nuorten viljelijöiden pohjoisessa tuessa ja mallasohran pohjoisessa hehtaarituessa. Ympäristötuen kansallisen lisäosan siirron ja nurmitukijärjestelmien muutoksen vuoksi eläinyksikkötukiin tulee lisäystä eläinyksikköä kohti vuoteen 2003 verrattuna seuraavasti: emolehmät +40 euroa, sonnit +65 euroa, uuhet +70 euroa, kutut +20 euroa ja hevoset +40 euroa.

Maidon tuotantotukea maksetaan 10,0-33,1 senttiä litralta alueesta riippuen, mikä on 1,2 senttiä litralta edellisvuotta enemmän. Korotuksessa on otettu huomioon ympäristötuen kansallisen lisäosan siirto pohjoiseksi tueksi ja arvioidut vaikutukset nurmen tukijärjestelmän muuttuessa. Etelä-Suomen tavoin tuki maksetaan kahdessa erässä.

Suomi ottaa koko maassa vuonna 2005 käyttöön luonnonhaittakorvauksen korotettuun maksimikeskiarvoon perustuvan luonnonhaittakorvausjärjestelmän. Korvaus nousee aiemmasta 200 eurosta 250 euroon hehtaarilta. Pohjoisen tuen alueella korotus otetaan huomioon alentamalla vuonna 2005 pohjoisen tuen yksikkötukia erikseen sovittavalla tavalla.

Vuonna 2004 maidon pohjoisen tuotantotuen korotukseen sisältyy ylimääräinen 0,4 sentin korotus litralta, yhteensä 7,2 miljoonaa euroa. Ylimääräinen korotus vähennetään vuoden 2005 maidon yksikkötuen tasosta pohjoisen tuen alueella.

Kasvintuotannon tuet

Etelä-Suomen kasvintuotannolle maksettavasta maatalouden ympäristötuen kansallisesta lisäosasta päätetään myöhemmin. Pinta-alaperusteisissa pohjoisissa tuissa on otettu huomioon lisäosassa tapahtuvat muutokset siten, että alueiden väliset tukitasosuhteet säilyvät.

Kasvihuonetuotannolle maksettavat tuet säilyvät koko maassa viimevuotisella tasolla. Puutarhatuotteiden varastointituet alenevat hieman.

Perunantuotannon kansallinen tuki

Tukikelpoisen perunan viljelyalalle tukea voidaan myöntää enintään 303 euroa hehtaarilta. Tuki myönnetään 118 euroa hehtaarilta korotettuna viljelyalalta, jolla tuotetun perunan markkinoinnista viljelijällä on kirjallinen viljelyssopimus. Korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalueella tuki maksetaan korotettuna.

Lisätietoja: ylitarkastaja Esa Hiiva, MMM, p. (09) 1605 2657 tai 040-733 6225

>>  Etelä-Suomen kansallisen tuen, pohjoisen tuen ja perunantuotannon kansallisen tuen tukitasot vuonna 2004